Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
05:30
Mondo.rs, Vestionline A

Najjeftinije evropske destinacije

Jedna češka onlajn agencija napravila je listu najjeftinijih evropskih destinacija, a evo koji gradovi su se tu našli.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Palermo, Italija

Većina turista će pre otići u Rim, Firencu, Veneciju, Milan, a zanemariće Siciliju. Međutim, ova agencija je sicilijanski grad Palermo stavila na listu najjeftinijih i piše da ga vredi videti jer se u gradskom centru nalaze zgrade iz 9. veka, što je idealno za one koje zanima istorija. Pored toga što je Palermo "grad na ivici Evrope", u njemu je pomešan vizantijski, evropski i severnoafrički stil, dok su crkve u baroknom stilu.

Turisti kažu da se u Palermu osećate "kao na filmskom setu" i tvrde da ćete kroz hranu, šetnju i piće u ovom gradu najbolje shvatiti sicilijanski način života.

Pafos, Kipar

Bez obzira na to što je sada veoma moderan, reč je o starom gradu u kojem se nalaze i ostaci iz doba Neolita, ostaci antičkih grobova, tvrđave, teatri i vile u Arheološkom parku Pafos. Kažu da se ovde mogu videti i spektakularne skrivene crkve.

Maribor, Slovenija

Ljubljana je divna, ali Maribor je nepravedno zapostavljen, iako je reč o jednoj od najjeftinijih

destinacija u Evropi. Ovaj grad smešten je na obali reke Drave, a u centru se mogu videti građevine iz 15. veka, karakteristične po krovovima od crvenog crepa, koje okružuju trgove i šetališta.

Ljubitelji vina posebno će uživati u Muzeju vina, gde se može degustirati ovo piće na koje je lokalno stanovništvo tako ponosno.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Češka agencija piše da, bez obzira na to što je Sarajevo nekad bilo u središtu rata, danas je to kompaktno, kosmopolitsko mesto. "Čudna mešavina otomanskom, slovenskog i austro-ugarskog stila utkana je u kuće, kafiće i interesantne muzeje".

Ova agencija dodaje da, s obzirom na to da je Sarajevo bilo poprište mnogih događaja koji su oblikovali 20. vek, turisti tu imaju šta da vide i istraže.

"Na uglu Latinskog mosta nalazi se muzej posvećen još jednom značajnom doađaju: atentatu na Franca Ferdinanda. Ako vam je dosta proučavanja konflikata, uputite se ka brdima i istražite zapuštene ostatke i staze za bob, izgrađene 1984. godine za Zimske olimpijske igre".

Vroclav, Poljska

Ovaj poljski grad u poslednje vreme je stekao popularnost među turistima širom sveta, nakon što je povezan letovima iz Londona, Parisa, Rima i Madrida.

"Ne dajte da vas hiljadugodišnja istorija zavara, ovaj grad gradi budućnosti. Uz populaciju studenata kojih ima oko 130.000, to je najmlađi i najživlji grad u Poljskoj".

Pored toga što se od 2015. redovno nalazi na listama "najživljih" gradova, ima i bogatu kulturnu ponudu - tu se nalazi Vroclavska opera, Nacionalno lutkarsko pozorište...

Zanimljivo, u starom delu grada se nalazio najstariji evropski restoran - Pivnica, koja je radila od 1275. godine, ali je zatvorena krajem 2017. godine.

Đirona, Španija

Na sat vremena vožnje od Barselone, ovaj grad se nalazi na ušću četiri reke, a veći deo grada se nalazi na obroncima strmog brda. Unutar starih zidina u Đironi se nalazi dosta crkava, a središnja tačka je katedrala do koje vodi 86 stepenika.

Agencija preporučuje turistima da prošetaju duž celih zidina jer se odatle odlično vidi grad i napominje da su brojni skriveni vrtovi idealna mesta za fotografisanje.

Lajpcig, Nemačka

Ovaj grad nosi nadimak "novi Berlin" jer je idealno mesto za kreativne ljude i umetnike. To je grad kontrasta, među ljubiteljima klasične muzike poznat zbog veze sa Bahom i Vagnerom.

U ovom gradu se nalazi i Muzej savremene istorije, u kojem se nalazi više od 3.200 artefakata, uključujući knjige, magazine...

Viljnus, Litvanija

Stari grad prestonice Litvanije je pod zaštitom Unesco, a bivše sedište KGB-a je pretovreno u muzej.

Agencija kaže da je za sjajan pogled najbolje posetiti Gediminas dvorac, koji se nalazi na vrhu malog brda iznad starog dela grada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online