Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.06.2018.
05:30
b92.net, Vestionline A

Ostrvo koje Turci nikako nisu hteli da prepuste Grcima

Smešteno između Dardanelskog prolaza i Saroskog zaliva, nedaleko od provincije Ćanakale, ostrvo Gokčeada je sinonim za zelenilo, ali i netaknutu arhitekturu. Turci vole da ga zovu "nebeski otok", a jedinstven je i ostrvski život Turaka koji na njemu žive, a za kojim pate njihovi sunarodnici na kopnu.

pixabay.com
Za Turke, ovo je "nebeski otok": Ostrvo Gokčeada

Ostrvo je naseljeno od kada postoji istorija. Prvobitno je predstavljalo koloniju Persijanaca, Atinjana, Spartanaca, Rimljana, Vizantijaca, Venecijanaca, Osmanlija, pa konačno i Turaka.

Stanovništvo je ostalo pretežno grčko do šezdesetih godina, kada su mnogi emigrirali zbog razmene stanovništva i tek onda su počeli Turci da se naseljavaju. 

Iako je stanovništvo pretežno tursko, na ostrvu je i dalje veliki broj Grka, koji su uspeli da se vrate u svoje domove, a imaju i podršku vlasti i nevladinih organizacija.

Tako je prošle godine posle 49 godina uspešno otvorena privatna grčka škola na ovom ostrvu.

"Usporeno" ostrvo

Gokčeada je takođe i prvo "usporeno" ostrvo na svetu. Šta to znači?

Kao deo pokreta Slow, projekat pod nazivom Cittaslow uključuje poboljšanje kvaliteta života u gradovima usporavajući svoj ukupni tempo kroz zaštitu karakteristika i lokalne kulture, uključujući arhitekturu, prirodu, umetnost i proizvode.

Kao rezultat projekta, arhitektura je ostala netaknuta, a prehrambeni proizvodi nastali na ostrvu su 100% organski. 

Ostrvo dugo 30 kilometara zahvaljujući neprestanom povetarcu pridobilo je sve zaljubljenike u vodene sportove. Pinarbasi je najduža peščana plaža na ostrvu, Ajdinćik je najbolja lokacija za surf na vodi, Kefalos Burnu za kajt surfing, a na plaži Marmaros imate i vodopad.

Slano jezero je takođe atrakcija koja se ne može zaobići, a crna sumporna glina u kojoj možete da se kupate poznata je po svojim isceliteljskim sposobnostima.

Gde se smestiti?

Kalekoj, nazvan po vizantijskom zamku koji se nekada nalazio na ostrvu, idealna je lokacija za smeštaj ako želite da se nalazite pored obale mora i uživate u hrani i piću u nekoj od obližnjih taverni dok se sunce sprema za zalazak. 

Takođe, postoji široka lepeza smeštaja na ostrvu koja se proteže od kampovanja do hotela sa pet zvezdica. Najkreativniji hotel u Kalekoiju je svakako Anemos, koji pruža možda i najlepši pogled na ostrvu. 

Inače, ostrvo je leti uglavnom rezervisano za stanovnike Istanbula jer se nalazi na samo pet sati vožnje do Kabatepe, odakle se prelazi trajektom. 

Savršeno odmaralište za sve one koji vole tradicionalne bele kućice, kaldrmisane ulice i grčko-turski mentalitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online