Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.11.2017.
06:30
Vestionline A

Znate li šta Šveđani rade sredom?

Šveđani su neobičan narod. Vredni su, ali izuzetno cene pauzu za kafu, skromni su, ali se njihove zastave nalaze svuda i na prvu loptu mogu da deluju hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna. Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim rečima koji su mnogima potrebni da premoste neprijatnu tišinu.

Facebook/Swedish girls
Foto: Ilustracija

Kad nemaju šta da kažu, Šveđani ćute, a retki su oni koji pozdravljaju komšije na stepeništu ili u prolazu. Ponekad ne uzvrate ni konobari, a ni zaposleni u prodavnicama. 

Komentarisanje vremena s nepoznatim ljudima deluje im kao besmislena, uzaludna aktivnost, naročito starijim generacijama. Od imigranata, studenata na razmeni ili turista, možda ćete i čuti pozdrav, ali od Šveđana ređe. Ali, baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadiće vas topao zagrljaj umesto pozdrava.

"Zafikarite" popodne

Najbolja stvar kod fike jeste što nema pravila. Možete da budete sami ili sa prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vozu, na poslu, bilo gde ili bilo kada. 

Ali, objasniti nekome ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svetu. Reč je o pauzi za kafu, i ujedno o nečemu što je mnogo više od kafe. Tu su i rolnice sa cimetom (kanelbullar), čokoladne kuglice uvaljane u kokos (chokladboll) i poslastica s marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač po želji. 

Ipak, fika ima dublje značenje od obične pauze za kafu s nečim slatkim. 

Taj ritual je toliko upleten u njihovu tradiciju da, Šveđani ponekad provode fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vreme za opuštanje, zbližavanje s prijateljima, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obaveza. Fika je i resetovanje od napornog dana, navika koja navodi ljude da zastanu, sednu, budu svesni trenutka i pod uticajem šećera krenu u nove radne pobede. 

Nova vremena i trendovi zdrave ishrane dopuštaju da se slatko zameni slanim zalogajima, pa nije "protivzakonito" naručiti tost s avokadom umesto šećernih kuglica. Da nema sreće bez fike potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih i najprijateljskijih zemalja. Glavni grad fike je Stokholm, koji ima na stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a ako poželite da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu reči, možete i da ga unajmite.

Mala subota

Mala subota nije rezervisana samo za Šveđane; Norvežani, Danci, Finci i Bugari takođe praktikuju tu naviku koju bi mnogi pripisali severnjacima. 

U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vreme dan odmora zamenio je dan opijanja, i to sredom. 

Doduše, ne tako intenzivnog kao tokom vikenda, ali ipak dovoljnog da se razbije nedeljna monotonija, napravi poneka glupost i stvore nove rupe u pamćenju. 

Kod umerenih Šveđana reč je o ponekoj čaši vina ili piva, i druženju s prijateljima u kafićima koji sredom uveče nude popuste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online