Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.08.2017.
06:30
J. Marković - Vesti A

Ukras Zemuna odoleva vekovima: Kula Gardoš privlači turiste

Na hiljade posetilaca godišnje obiđe kulu neobične lepote i autentične gradnje. Na prvi pogled podseća na neki srednjovekovni zamak koji prosto mami goste da zavire u njega i otkriju riznice koje krije. Bajkoliki pejzaž uklapa se u sliku Gardoša. S vrha ove kula vidi se Zemun u svojoj raskošnoj lepoti.

 

M. Karović
Kula Sibinjanin Janka

Profesionalni fotograf Đorđe Čubrilo imao je važnu ulogu u rekonstrukciji ovog zdanja.
- Kada sam 2006. godine došao sa ženom i detetom da posetim kulu,videli smo da je prilično propala spolja i unutra, i da joj je i te kako bila potrebna obnova. Mnogo truda je uloženo u sve to, ali na kraju smo uspeli da postignemo sve što smo zamislili. Gardoš danas izgleda upravo onako kako i zaslužuje. Uz pomoć opštine Zemun i Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, za tri godine smo sredili enterijer, uveli struju, vodu, napravili okove i vrata - objašnjava Čubrilo i dodaje da je kompletna rekonstrukcija urađena uz pomoć njegovih prijatelja koji su svesrdno učestvovali u ovoj akciji.

Slikari iz sveta

Slikari i umetnici iz naše zemlje i širom sveta dolaze da izlažu svoje slike. Bila je organizovana i dečja izložba.
U zimskom periodu galerija je otvorena oko 11 sati, a kada padne mrak, u 18 časova uveče se zatvara.

Očistili su kamen umazan bojama, zastaklili su prozore kako bi zaustavili dalje propadanje objekta i nabavili novi gromobran. Zajedno sa Zelenilom Beograd i Sekretarijatom za komunalno-stambene poslove napravili su odvode za kišnicu oko kule,postavili klupe, kante za otpatke i česme za bicikliste.

Danas turisti, ali i građani Beograda i Zemuna mogu da u prizemlju Gradoša uživaju u izložbama poznatih slikara iz zemlje i inostranstva.

- Trenutno se održava izložba mojih fotografija u galeriji koja nosi naziv po meni - Čubrilo. Na njima je predstavljena moja porodica u trenutku kada smo pomagali u rekonstruisanju kule. Na prvom spratu predviđen je studio namenjen deci, od petog do osmog razreda osnovne škole, gde se organizuje sekcija fotografije i dizajna. U drugom delu prvog sprata je izložba slikara i umetnika. Na drugom spratu planirana je stalna postavka slika. Na njima su prikazani Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, a tu je i postavka elektrodinamičkih modela Milutina Milankovića - ističe Đorđe Čubrilo, naglašavajući da su Gardoš posetili japanski ambasador, mađarski konzul u drugi uvaženi gosti.

M. Karović
Dah prošlosti: Zemunska kaldrma

Kada je reč o istoriji Gardoša, treba podsetiti da su Mađari 1896. godine u Budimpešti podigli monumentalno obeležje, a još četiri takve iste kule su sazidali u četiri grada na krajnjim granicama svog tadašnjeg kraljevstva. Zemun kao najjužniji grad u posedu ugarske krune bio je jedan od ta četiri grada.

M. Karović

Alatke od kamena

Zahvaljujući arheološkim iskopavanjima na području Gardoša, otkrivene su alatke od glačanog kamena i kostiju, keramičko posuđe, takođe i drugi ukrasi starčevačke i vinčanske kulture. Svi prikupljeni ostaci se danas čuvaju u Zavičajnom muzeju u Glavnoj ulici u Zemunu.

Kulu su projektovale mađarske arhitekte u mešavini istorijskih stilova s naglaskom na romanskim elementima. Gradnja je završena 5. avgusta 1896, dok je svečano otvaranje bilo 15 dana kasnije.Tog jutra održano je svečano bogosluženje u svim zemunskim crkvama. Cela oblast oko kule danas je popularno šetalište Zemunaca poznatije kao Gardoš. Milenijumski spomenik dobio je naziv po mađarskom junaku i velikom borcu protiv Turaka, Janošu Hunjadiju, u epskim pesmama Sibinjanin Janku, koji je istina umro u srednjovekovnoj tvrđavi na Gardošu ali punih 440 godina pre zidanja milenijumske kule.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online