Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.08.2017.
04:30
b92.net, Vestionline A

Novi trend: "Staycation" - turista u svom gradu

Niste na moru? Ne brinite, odmor kod kuće je totalno "in". Onima koji su na ovim vrućinama primorani da ostanu u gradu čak i u vreme dugo očekivanog godišnjeg odmora, sigurno nije baš sjajno.

pixabay.com
Nije loša ideja malo istražiti i grad u kojem vi živite

Neki verovatno, gledajući morske fotografije svojih prijatelja na društvenim mrežama, misle kako baš nemaju sreće i kako baš njima nikako da se osmehne to "čarobno jutro" i novi početak. 

E, imamo novosti baš za takve: Stvari ovog leta stoje sasvim drugačije, a glavni "krivci" za taj fantastičan obrt su, naravno, Amerikanci. 

Naime, baš su se oni dosetili da od nečeg naizgled bezveznog naprave proizvod: lajfstajl trend, nazvan staycation. 

Sve je počelo u periodu finansijske krize 2007, kada je skočila i cena benzina, što je mnoge primoralo da se odreknu putovanja i ostanu kod kuće, dok je u Velikoj Britaniji "godišnji odmor kod kuće" zaživeo 2009. godine, kada je funta znatno oslabila. 

Nije trebalo dugo čekati i ljudi su izvukli najbolje od karata koje su nam podeljene, te je staycation dobio pozitivni prizvuk i ogromnu medijsku pažnju. 

Odmor proveden kod kuće, uživajući u svemu što dom i okolina u kojoj živimo nude, opis je ovog fenomena našeg doba u savremenim rečnicima. 

Naravno, niko se ne bi imao ništa protiv odmora na, recimo, Rodosu, ali ako je situacija već takva kakva jeste - treba iskoristiti ono dobro u ponudi. 

Drugim rečima, poručuju kreatori ove vrste odmora, biti turista u svom gradu može da bude prilično uzbudljivo; potrebno je samo malo planiranja, koje će uključiti posete muzejima, galerijama koje se dugo nalaze na vašoj listi, ali zbog obaveza ne stižete da svratite; čitanje knjiga koje ste još zimus kupili i od tada stoje na nekoj polici; piknik sa prijateljima u jednoj od gradskih zelenih oaza...

Provedite jedno jutro na bazenu, a uveče izađite u bioskop. Istražite gradsku gastro scenu i počastite se ručkom ili večerom u nekom od restorana u trendu. 

Jer, i dalje će ovo biti jeftinije od putovanja tako da će vas, zbog malo galantnijeg odnosa prema novcu, savest ipak manje mučiti. 

Tu su još i brojni letnji festivali kako u vašem gradu, tako i u okolini, možete da vozite bicikl ili da se "bacite" na planinarenje, a ni neki kurs ili radionica na kojima ćete naučiti nešto novo uopšte nisu loša ideja. 

Opcija je milion, a u prilog im ide činjenica da ćete kao turista u svom gradu s jedne strane uštedeti novac, a sa druge sebe poštedeti eventualnih nezgoda i cimanja u putu. 

O tome kako bi izgledalo da, taman kad ste stigli na more, krene danima da pada kiša, da i ne govorimo.Sa kišom u svom gradu definitivno nećete imati takvih problema... 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online