Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.02.2017.
06:30
superodmor.rs A

Gradovi u Češkoj koje morate da posetite

Prestonica Češke svakako predstavlja biser centralne Evrope i grad koji ne smete da ne posetite za života, ali u ovoj državi postoje još neki gradovi koji isto tako oduševljavaju svojom arhitekturom, šmekom i lepotom.

pixabay.com
Kutna Hora u sumrak

Kutna Hora

Ovaj grad od Praga je udaljen tek pedesetak kilometara, te vam neće biti problem da ga posetite. Leži na reci Vrhlice, a nalazi se na listi Uneskove svetske baštine. Nastala je još u 12. veku kao rudarsko naselje, a tu se nalazio i jedan od najvećih rudnika srebra u Evropi.

Danas predstavlja popularnu turističku destinaciju zbog mnogobrojnih građevina u gotskom i baroknom stilu, a po mnogima je najlepša Katedrala svete Barbare. Najpoznatija gradska atrakcija jeste kosturnica – Crkva od kostiju. Sagrađena je oko 1400. godine, a krajem 19. veka dobila je svoju prepoznatljivost – čak 40.000 ljudskih skeleta je ugrađeno u nju.

Ždjar na Sazavi

Ovaj grad od tek nešto više od 20.000 stanovnika nalazi se 170 kilometara jugoistočno od češke prestonice. Smešten je u uskoj dolini reke Sazave. Bio je naseljen još u doba praistorije, a pod današnjim imenom prvi put se pominje sredinom 13. veka.

Verovatno najlepša građevina jeste Poklonička Crkva sv. Jovana Nepomučenog koja je sagrađena 1722. godine, a nalazi se i na Uneskovoj listi.

Češki Krumlov

Ovaj grad, oko 180 kilometara udaljen od Praga, veoma je poznat po kulturnim manifestacijama i festivalima, a najpoznatiji je „Festival petolisne ruže”.Ono što dominira gradom jeste Krumlovski dvorac koji je sagrađen u gotskom stilu od strane feudalnih gospodara nešto pre 1250. godine. To je drugi dvorac u Češkoj po veličini

Zbog svoje arhitekture, kulturne tradicije i veličine, Krumlovski dvorac spada u vodeće i najznačajnije znamenitosti centralne Evrope. U gradu se nalazi i čuvena pivara Egenberg.

Telč

U okviru istorijske pokrajine Moravske smestio se Telč, gradić od šest hiljada stanovnika. Prvi put se u istorijskim knjigama pominje 1315. godine, a staro gradsko jezgro sačuvano je u celosti sa mrežom ulica i trgova, kao i nizom starih crkava, palata i javnih zdanja. Zato je 1992. stavljeno na spisak svetske baštine Uneska.

Fasade zgrada i kuća obojene su bledim pastelnim bojama, a rađene su u baroknom i renesansnom stilu. U blizini gradskog trga nalazi se i prelepo jezero.

Karlove Vari

pixabay.com

Na 130 kilometara od Praga nalazi se ovaj grad koji je nastao u prvoj polovini 14. veka. Nazvan je po svom osnivaču, Karlu Četvrtom. Leži na obalama reke Teple, čuvene po Toploj vodi, a kada je nastalo, ovo mesto bilo je predviđeno za uživanje visokog društva.

Još davnih pedesetih godina prošlog veka Karlove Vari postale su centar Međunarodnog filmskog festivala i stecište najpoznatijih zvezda i pripadnika svetskog džet-seta. U svojoj osnovnoj nameni je banja i ima šezdeset četiri izvora lekovite vode sa dvanaest termalnih mineralnih koji se danas koriste.

Kromeriž

Čuveni filmski reditelj i oskarovac Miloš Forman iskoristio je još čuveniju Nadbiskupsku palatu Kromeriž za potrebe svog filma „Amadeus”. Nalazi se oko 270 kilometara istočno od Praga, a pomenuta palata je našla svoje mesto na Uneskovoj listi svetske baštine.

Trebič

Nalazi se na reci Jihlava, a od Brna je udaljen 65 kilometara. Istorijsko središte grada s obe strane reke je 1990. proglašeno zaštićenom baštinom, a izdvajaju se Jevrejska četvrt i Bazilika sv. Prokopija.

Ukoliko ste posetili još neki grad koji se ne nalazi na našoj listi i želeli biste da ga preporučite i ostalima, pišite nam u komentarima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online