Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.01.2017.
04:30
Vestionline A

Najopasnija turistička tura na svetu: Vožnja kroz teritoriju koju su okupirali talibani

Džef Han i njegova kompanija Hinterland Travel vode turiste kroz najopasniju zemlju koja nije u ratu. Ovo je paket koji nudi pogled na spektakularne predele i zapanjujuće činjenice iz svetske istorije. Ima samo jedan mali problem. Za oko 4.000 evra (oko 500.000 dinara) "uračunato" vam je i nešto što nije po svačijem ukusu - mine na putu, bande naoružane kalašnjikovima i mogući napadi Talibana.

Facebook/Hinterland Travel
Ko voli drugačiju vrstu turizma...

Ovo je, ipak, jedinstvena turistička tura autobusom kroz Avganistan, a vodi je 79-godišnji Džef Han iz Engleske.

Četiri puta godišnje njegova kompanija vodi turiste kroz zvanično najopasniju zemlju koja nije u ratu. Tri decenije ratovanja su učinile Avganistan jednom od najopasnijih zemalja na svetu. Od kada je uspostavio ovu turističku turu 1979. godine, kada je vodio znatiželjnike u Siriju, Pakistan i Irak, nije upao u neku nepriliku. Do prošle godine.

Dok je išao kroz provinciju Herat njegovu grupu su napali Talibani naoružani raketnim bacačima i mašinkama. Petoro od 12 turista, među kojima su bili Britanci, Amerikanci i Nemci, bilo je povređeno, ali srećom niko nije smrtno stradao.

Objašnjava da su ga turisti optuživali da je on kriv i tražili su novac nazad.

"To me nervira. Pa nisam ih ja upucao. Uostalom, koliko turista ima priliku da ih na odmoru napadnu talibani, ima ovo da prepričavaju godinama", izričit je Han.

On napominje da njegovi klijenti znaju da je rizik "uključen". Upoznati su sa tim da su moguće pljačke na putevima, da umesto u hotelu, koji su omiljena meta pobunjenika spavaju na podu pomoćnog objekta...

Već su bili svedoci terorističkih napada, jednom u Mosulu u Iraku, kom su prisustvovali iz autobusa. Nije bila retkost ni da vide da odleti neki automobil u vazduh.

"Šta da radimo. Vratimo se u autobus i odemo", objašnjava DŽef.

U manjim mestima turisti spavaju u policijskim stanicama u strahu od otmica. Njegov plan se često menja jer talibani zauzmu mesto u koje je planirao da vodi turiste, pa onda na licu mesta menja trasu. Napominje da njegovi klijenti budu upoznati sa svim rizicima pre nego što krenu, pa nema "ljutnje" ako se nešto i desi usput.Nema obezbeđenje, ali sa sobom uvek ima pištolj.

"Ipak, šta mi to znači, ako u mene pripuca neko ko ima kalašnjikov", pita se.

Facebook/Hinterland Travel

Putovanje počinje oko pet ujutro, pre nego što talibani ustanu, a plan kuda će se ići najčešće zavisi od instinkta.

"Ponekad jednostavno imate osećaj da nekuda ne treba ići i onda jednostavno skrenete bus na drugu stranu", navodi ovaj neobični vodič.

Napominje da je za bezbednost najvažnije da se ostane smiren. Jednom se njegova grupa turista našla u unakrsnoj vatri dve bande. Uspeo je da dođe do vođe bande i da zamoli da okršaj stane dok njegovi turisti prođu i, za divno čudo, uspeo je u tome. Pucnjava je stala, turisti su prošli, a onda je obračun nastavljen.

Kada su to prošli nastavili su sa obilaskom znamenitosti, koje se nalaze i na UNESCO listi.

I dok ambasade apeluju da se kroz Avganistan ne putuje, Džef uspeva da vodi svoje ture nesmetano. Pojedinci su očarani prirodom, mladi su željni adrenalina. Sam Džef objašnjava da se na ovaj potez odlučo kada ga je ostavila žena, 1971. godine i otišla u Indiju.

"Da nađe njenu dušu, šta god. Vozio sam kroz celu zemlju da bih je vratio i tako je sve počelo", navodi.

Put od 6.000 kilometara pretvorio se u avanturu. Džef dodaje da na ovaj način pomaže i privredu Avganistana, jer unajmljuje domaće vozače, sa turistima jede u lokalnim restoranima...

"I neću dozvoliti da mi ovo bilo ko upropasti, čak ni Talibanima. Nastavljam sa ovim turističkim turama. Novac mi je potreban, a znam kako da obezbedim sigurnost ljudima", izričit je.

I za ovu godinu su planirana putovanja kroz Avganistan i kroz Irak, mada zvanično žele da mu zabrane ove ture.

"Ali, ne mogu, sve što želim je da ljudim pružim osećaj slobode da se kreću kroz zabranjene predele. Ovo je trenutak kada se treba smiriti i nastaviti dalje...", zaključuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online