Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.11.2016.
00:30
Vestionline A

VIDEO: Rusko jezero smrti - samo sat vremena ovde će vas ubiti

Dobrodošli na predivno jezero Karačaj, rusko jezero koje je službeno i najzagađenije mesto na planeti.

Youtube/RT
Jezero Karačaj - najzagađenije mesto na svetu

Samo stajanje sat vremena na obali tog jezera 1990-ih dalo bi vam dozu radijacije sto puta veću nego što je dopuštena količina izlaganja unutar godinu dana. Odnosno, već za sat vremena tamo brzo biste umrli.

Krili postojanje nuklearke

Uzrok ogromnih količina zračenja nije nikakav fenomen, već obližnji nuklearni pogon koji je prestao s radom 29. septembra 1957, nakon nesreće u kojoj je zakazao sistem za hlađenje, a čije je postojanje skrivano od strane vlasti sve do 1990-ih. Naime, posle Drugog svetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nuklearnog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranijuma i plutonijuma.

Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948., a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procenu sigurnosnih odluka. Ekološki problemi naročito nisu uzimani u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa.

U jezero je išao nuklearni otpad

Svih šest reaktora sagrađeni su na jezeru i koristili su otvoreni sistem hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu nazad u jezero. U početku se visoko radioativni otpad odlagao u obližnju reku, koja ga je odvodila do reke Ob, putujući dalje do Arktičkog okeana. kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom.

Nakon kobne eksplozije nuklernog postrojenja, lokalno stanovništvo iz grada Ozersk koje se u to doba zvao Majak je evakuisano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna.

Ostali da žive tamo

Uprkos evakuacijama, velik broj stanovnika nije želeo da se preseli, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i vazduh i piju zagađenu vodu - iako se jezeru ne približavaju. Nivo smrtnosti i raka kod stanovnika je očekivano ogroman, a grad je ograđen - ali ogradu stanovnici doživljavaju više kao prepreku onima izvan da dođu unutra, nego što njima predstavlja prepreku idu napolje. Novinarima i reporterima poseta je dopuštena, ali o svemu odlučuje ruski FSB, Ruska tajna policija.

Jezero je danas puno betona

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namena da drži radioaktivni talog dalje od obale. Nizvodno od njega u reci Teča gotovo ni nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni i iz njih neće biti sigurno piti još više stotina godina. Pogledajte video:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online