Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.11.2016.
03:30
newsweek.rs, Vestionline A

"Ekstremni taksisti": Da li biste smeli da uđete u Siriju na ovaj način?

Petočasovna vožnja iz Bejruta do Sirije za mnoge je previše izazovna da bi odoleli. Srećom po njih, tu su novi "ekstremni taksisti".

Reuters
Planinski put na libansko-sirijskoj granici

Uprkos haosa koji je progutao Siriju tokom poslednjih pet godina, oni koji su ostali u ratom razorenoj zemlji trude se da koliko toliko vode normalan život, a za veliki broj radnika koji putuju u Liban na posao, autoput Damask - Bejrut predstavlja ključni element preživljavanja.

Od kada je počeo građanski rat, ova važna deonica puta postala je neprocenjiv resurs i za jednu novu vrstu taksista čiji je posao da voze turiste i autostopere na mesta koja se ne mogu naći na TripAdvisor-u ili LonelyPlanet vodičima.

Za 100 dolara, ili 25 po osobi ako je u autu četvoro, "ekstremni taksista" Mohamed je vozio turiste u posetu poljima marihuane koje vodi njegov rođak, pripadnik Hezbolaha. Za portal Midl Ist Aj, Mohamed je ispričao kako ga je radoznalost turista dovodila u nezgodne situacije, ali i kako je iz toga naučio da se bavi ekstremnim turizmom.

Jednom prilikom grupa momaka koju je vodio u polja marihuane na granici sa Sirijom, tražila je da im pronađe taksistu koji bi ih odveo do Damaska. Pošto lokalni libanski taksisti ne smeju da ulaze u Siriju, Mohamed je platio vozača 100 dolara da odvede njega i tri momka u Damask.

Mohamedov vozač odveo ih je u Siriju zaobilaznim putevima kroz planine, kako bi izbegao kontrolne punktove u tampon zoni između dve zemlje. Tek kada je video Damask na horizontu, Mohamed je shvatio opasnost kojoj se izložio.

Naime, sirijski predsednik Bašar al Asad uveo je kaznu zatvora do 5 godina za strance koji ilegalno uđu u Siriju. Da bi izbegao katastrofu, vozač se vratio na zvanični kontrolni punkt kako bi prijavio ulazak u zemlju. Kada su stigli do punkta, čuvari su bili veoma sumnjičavi. Vozač je odmah uhapšen, a turistima je, samo zahvaljujući Mohamedovom prijatelju iz Hezbolaha, dozvoljeno da se, doduše pešice, vrate u Liban.

Ovo iskustvo omogućilo je Mohamedu da postane "ekstremni taksista" i da tačno zna šta se može, a šta ne kada vodi turiste u Siriju. Od tada, Mohamedovi "izleti" koštaju 170 dolara i najčešće podrazumevaju celodnevni boravak sa noćenjem u prestonici Sirije.

Situacija u Damasku, koji je pod čvrstom kontrolom režima, vratila se koliko toliko u normalu, glavni lokaliteti su otvoreni za posete, a gradski restorani rade uobičajeno.

Za Mohameda, rizik nije preveliki, a posla će po svemu sudeći, biti i nadalje pošto žeđ za avanturom nikada neće nestati, a tu je i još jedna grupa koja će Mohamedu uvek donositi novac takozvani "čekeri" - turisti koji žele da posete sve zemlje sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online