Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2016.
03:30
Vestionline A

"Legli smo u mrtvačke sanduke, a onda nas je uplašio misteriozan zvuk" (FOTO)

Brat i sestra iz Kanade bili su prvi gosti koji su proveli noć u Drakulinom zamku u Rumuniji posle skoro 70 godina, što im je upriličeno u Noći veštica kao pobednicima takmičenja koje je organizovao sajt Airbnb. U takmičenju je učestvovalo 88.000 ljudi, u želji da dobiju priliku da večeraju i prespavaju u zamku.

Tanjug/AP
Samo za hrabre...

Pobedili su brat i sestra koji su, u odgovoru na nagradno pitanje šta bi rekli Drakuli kada bi ga sreli, opisali kako je njihov deda Devendra P. Varma, stručnjak za engleske gotske priče i legende o vampirima, posetio tu tvrđavu 1971.

Kanađani Robin i Tami Varma stigli su u zamak u Karpatima kočijom, juče u sumrak, a dočekao ih je Dakre Stoker, čukununuk Brama Stokera koji je 1897. godine napisao strašan roman o grofu Drakuli. Večerali su pileći paprikaš i pili crveno vino, uz zvuke gudačkog kvarteta, pre nego što su legli u mrtvačke sanduke obložene crvenim somotom, ali san im nije dolazio na oči.

                           Imate li hrabrosti za Drakulin dvorac?

Cele noći je ledeni vetar zavijao oko gotskog utvrđenja u Transilvaniji koje je inspirisalo legendu o Drakuli, ali to Robinu Varmi, doktorandu političkih nauka, nije toliko smetalo da zaspi koliko neprestano čavrljanje njegove sestre.

- Stavio je poklopac preko sanduka da bi mogao da zaspi…Nije više mogao da me sluša kako pričam - rekla je njegova sestra Tami Varma, američkoj agenciji iz Otave koja je organizator događaja.

Goste iz Kanade u zamku je protekle noći prestrašio nekakav misteriozni zvuk.

- Imali smo snažan osećaj da hodnicima zamka hodaju neki nevidljivi gosti. Ipak, preživeli smo do izlaska sunca - rekla je Tami Varma.

Tanjug/AP

Sajt Airbnb, koji se bavi rezervacijama turističkih lokacija, 17. oktobra je objavio konkurs čiji su pobednici proveli noć u Drakulinom dvorcu, a od učesnika konkursa je traženo da iskoriste svoj "vampirski duh" i zamisle šta bi rekli grofu Drakuli kada bi ga sreli.

Gostima je, kada su ostali sami posle večere, omogućeno da legnu u mrtvačke sanduke, baš kao što je i grof Drakula radio u strašnom romanu koji je tu legendu učinio popularnom, s tim da su im, ukoliko im to bude isuviše jezivo, na raspolaganju bili i kreveti.

Ovaj zamak je poznat po vezi sa Vladom, princom koji je zaista tamo živeo u 15. veku i imao okrutan običaj da svoje žrtve probada koristeći kolac, što je bila inspiracija za priču o grofu Drakuli.

Drakulin zamak je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rumuniji, sa više od 630.000 posetilaca godišnje, a u njemu niko nije prespavao još od 1948. godine, navodi američka agencija.

Tanjug/AP

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online