Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.08.2016.
00:30
S. Kapetanović - Vestionline A

Otputujte u carski grad

Ako do sada niste bili u Beču, vreme da odete bar jedan vikend i vidite carski grad.

Beč je grad koji sam posetila nekoliko puta. Grad Mocarta i Betovena u kojem je svinjska kolenica najukusnija na svetu. Naravno, nisam od onih koji nisu probali bečke šnicle s prilozima, salatu pripremljenu na bečki način i Švarcvald i Zaher tortu.

Za nas iz Srbije Beč je grad za dobar šoping, do kojeg se relativno brzo stiže.

Privatna arhiva
Izbor muzeja u Beču je veliki i u zavisnosti od interesovanja i vremena ih možete birati

Ukoliko samo zavirite u carski grad morate da vidite Štefanplac, Karlsplatz, Prater, Šonbrun, Zološki vrt, Hofburg i još mnogo znamenitosti. 

Nikako nemojte zaobići Graben i Marijahilfe ulicu, koja je pravi mali šoping raj sa kafićima, restoranima i poslastičarnicama. Sama ulica je prelepa, čak i ako ništa ne kupujete, jer je pretvorena u pešačku zonu.

Javni prevoz je odličan i prilično jeftin, pa ako vam se ne hoda, tu su metro, tramvaji i autobusi, i sve je pristupačno brzo i tačno. Mnogo toga se može videti i pešice, ukoliko vas vreme posluži.

Svaka bečka ulica ostavlja bez daha, srednjevekovna arhitektura, nasmejani ljudi.

Na svakom koraku se može se čuti klasnična muzika, a u vazduhu se oseća duh 19. veka pomešan sa užurbanim ritmom urbane sredine.

Privatna arhiva
Šonbrun - letnjikovac 

Beč, grad koji je izrazito čist, posebno je poznat po svojim kafanama. Postoji nekoliko tradicionalnih bečkih kafana koje su postale i deo bečke kulture.

Izdvojila bih i bečke zelene šume, koje su smeštene na brdima u podnožju Alpa, kroz koje kada šetate ostajete bez daha, jer bogate krošnje se njišu kao da pevaju Mocartove melodije. Na takvim mestima su kraljevske porodice gradile svoje kuće za lov. Jednostavno, dođete, poručite kafu i provedete prijatno vreme među turistima i domaćim stanovništvom. Kafu će vam poslužiti sa šlagom i čokoladom, a ukusnu poslasticu sa čašom kisele vode.

Kada posle obilaska znamenitosti grada i beskrajno puno radnji želite da se odmorite od svega i ako vam ostane jedan dan učinite ga i posebnim. Posetite bečku vinariju i bar jedno popodne provedite u njoj.  

Za ljubitelje vina i one koji žele da probaju pravu austrijsku hranu, vinarija je perfektno mesto. Ima ih mnogo po Beču. Hrana je jako ukusna, a mogu da se pohvalim da sam usred leta jela kiseli kupus sa bečkom kobasicom. 

Privatna arhiva
Jedna od vinarija

Pre obroka sam pila sok od grožđa, a onda i domaće vino koje se pravi od grožđa koje uspeva u na obodima Kalemberga, brda sa koga se vidi panorama celog grada.

U bečkim vinarijama, pored domaćeg vina i soka od grožđa možete probati domaće proizvode (slatko, sokovi, namazi). Razne vrste sireva, suvog mesa, slanine mame vas  i teško im je odoleti.

Ambijent vinarija upotpunjuju i lokalni svirači, koji nenametljivo iz ugla prave domaću atmosferu i pesmom pozdravljaju svakog gosta.

Svaki moj odlazak u Beč je odlazak i u novu vinariju. Posetite jednom bar jednu od njih i vratićete im se kad god se budete vratili u Beč.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online