Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.07.2016.
06:30
travelmagazine.rs A

Zašto je bolje putovati vozom nego avionom

Mnogi imaju strah da putuju avionom pa su alternative dobrodošle, a mnogi jednostavno više vole drugačije vidove prevoza. Ovo su 15 razloga zašto je bolje da putujete vozom nego avionom.

Tanjug/AP
Batalite avione, vozovi su prava stvar

1. Manji troškovi tokom putovanja

Putovanje vozom uglavnom traje bez prekida. Kada letite avionom, neminovno ćete morati da izbegavate precenjenu hranu i piće, robu iz Duty Free radnji pa čak i kupovinu u samom avionu.

2. Nema zvocanja da podignete stočić

…niti da vežete pojas, da držite roletne na prozorima otvorene, laptop isključen i da izvadite slušalice iz ušiju.

3. Neverovatan pogled

Dok ste u vozu možete da uživate u zadivljujućim prizorima sve vreme putovanja. Pogled iz aviona može biti, takođe, neverovatan ali ukoliko nemate sedište do prozora, moraćete da izvijate vrat samo da biste videli mali deo horizonta. A kada se nađete iznad oblaka, onda su prizori poprilično isti.

4. Stičete predstavu o nekoj zemlji

Kada letite avionom iz jednog grada u drugi teško je da uđete pod kožu određene destinacije. Putovanje vozom kroz jednu zemlju ili kontinent je pravo putovanje kroz njene predele, a kako je i Hemingvej govorio, putovanje je ono što je bitno.

5. Izbegavate pakao sigurnosnih provera na aerodromima

Iskustvo na aerodromima se u suštini svodi na čekanje u dugim redovima, isprekidano zahtevima da skinete kaiš i da vas osoblje dodatno proveri da li imate nešto opasno na sebi. U brojnim istraživanjima putnici su navodili da su upravo bezbednosni redovi ono što najviše ne vole kod aerodroma.

6. Možete nositi svoju vodu i kozmetiku standardne veličine

Postoje brojni načini na aerodromima na koje će vam uzeti više novca nego što ste planirali. Od kupovine vode, do toga da se na nekim aerodromima naplaćuju i plastične kesice za nošenje kozmetike (npr. na Luton-u u Londonu kesica košta 1 funtu). Na svu sreću, pravilo o dozvoljenih 100ml tečnosti ne važi za putovanja železnicom.

7. Sedišta su udobnija (obično)

Unutrašnjost aviona je poprilično skučena, a postoje informacije da će kod novih aviona prostora za kretanje biti još manje. U vozu, naravno, imate mnogo više prostora za šetanje i za protezanje nogu kada god to poželite.

8. Ako vas putnik do vas nervira, obično možete da sednete na drugo mesto

Prazna sedišta, retkost u avionima, su uobičajena pojava u vozovima Ili da se uputite u vagon restoran

Na letovima, barovi u avionima su rezervisani isključivo za putnike biznis i prve klase. U vozu možete sa svima da se družite uz piće.

9. Vozovi manje zagađuju

Prema jednom izveštaju iz 2009. godine sprovedenom u SAD, putnici koji su se odlučili za let unutar zemlje umesto za putovanje vozom, lično su bili odgovorni za 29 puta više emisije CO2.

10. Bezbedniji su

Putovanje avionom je veoma bezbedno. Ali u pogledu nesreća po putovanju, vozovi pobeđuju. Kada se izbroje smrtni slučajevi na milion putovanja prema načinu prevoza, na vozove dolazi 20, dok na avione 117 smrtnih slučajeva.

11. Izgubljen prtljag je gotovo nezamisliv

Postoji jedan aerodrom u Japanu koji nije izgubio niti jedan kofer od kada je otvoren 1994. godine. Ali, ovo je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

12. Možete poneti stvari koliko god želite

… za razliku od aviokompanija koje debelo naplaćuju za sve preko dozvoljene težine prtljaga.

13. Možete se pojaviti nekoliko minuta pre polaska

Umesto minimum dva sata pre leta. I ukoliko i propustite jedan, često će drugi voz doći jako brzo.

14. Železničke stanice su uglavnom u centru gradova

A ne ponekad i stotinak kilometara od grada, kao što je to slučaj sa nekim aerodromima. Nećete morati da plaćate ni visoke iznose za prevoz od grada do aerodroma.

16. Nema turbulencija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online