Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.06.2010.
16:51
Blic online A

Pogled vredniji od grčkog duga

Turisti koji se ovog leta zapute ka Grčkoj ni na koji način neće osetiti bilo kakve posledice nedavnih demonstracija u ovoj zemlji. Na neki način možda će čak imati i koristi, jer na većini rampi zaposleni, u znak protesta zbog mera štednje, ne naplaćuju putarinu.

Parga, malo, ali veoma živopisno mesto na Jonskom moru, poslednjih godina sve je popularnije letovalište.

U Platamonu, podno Olimpa, u koji rado zalaze turisti iz tranzicionih zemalja, cene u restoranima i prodavnicama gotovo su u cent iste kao prošlogodišnje, a u supermarketima su meso i neke vrste povrća jeftiniji nego u Beogradu. Skuplji su mlečni proizvodi i piva poznatih marki, ali konzerve grčkih piva koštaju koliko i domaća piva u Srbiji.

Posle pola sata vožnje iz Kasiopija stiže se na visoravan s pogledom na zaliv Paleokastrica.

 

Oni koji su do tada mislili da je Mišje ostrvo pored grada Krfa najlepše shvataju da su bili u zabludi. Bog je lepotu Paleokastrice stvorio samo na Krfu i srećni su oni koji je vide.

 

Među njima je i profesor Gordon Hardi iz Brajtona. "Jedan pogled na zaliv Paleokastrica vredi koliko ceo grčki dug“, kaže Hardi.

Platamonci nerado govore o demonstracijama u Atini. Pokušavaju da održe tradicionalni način života. To znači, umereni napor uz obavezni čampras divan ispred taverne ili neke radnje. Na pitanje da li će se posle svega vratiti na drahmu, svi vrte glavom. Ne veruju da se išta na svetu vraća, čak ni moćni Zevs, koji je stolovao 30 kilometara od Platamona.


Od Platamona do Igumenice, odakle plovi trajekt za Krf, nekada se putovalo skoro punih 10 sati, a od ove godine, autoputem kroz 30 tunela, upola manje. Na toj ruti neizbežna je poseta „nebeskim“ Meteorima gde su monasi jedan manastir prepustili turistima i trgovcima narukvica, đinđuva, talismana...


U Pargi su restorani skuplji od onih u Platamonu, ali su dve jonske plaže, gradski centar, stoletne masline daleko lepše od egejskih. Zato je malo skuplja porcija zanemarljiv izdatak u odnosu na sve što Parga nudi. Grčka salata u Platamonu košta pet, a u Pargi 5,80 evra; jagnjeći suvlaki u Platamonu košta osam, u Pargi 9,20, a mešano meso podno Olimpa ne prelazi 10, dok je na jonskoj obali 12 evra. Popularni giros u Platamonu košta 2,50, a u Pargi samo dva evra.


Krf je najposećenije Jonsko ostrvo. Velik broj plaža i zaliva, kristalno čisto more, bujna vegetacija...


Kome je draži supermarket od taverne, u Pargi će zateći malo skuplje namirnice. Svinjski but je četiri evra, piletina 4,5, stišnjena šunka od 5,30 do osam evra. Čini se da je najbolja kombinacija iznajmiti apartman u nekoj od vila. Ima i apartmana koji se nalaze uz potok, poput vile "Sakis“, pored bistrog potoka, a kraj njega 20 roštilja na kojima gosti peku ribu koju gazda ulovi i prodaje po duplo jeftinijim cenama od onih u ribarnici: sardela dva evra, orada i lokarda tri, zubatac četiri evra.

U blizini je staklenik u kome gosti mogu da uberu paradajz i papriku i plate upola manje nego u piljarnici.


Oni kojima je najvažnija blizina diskoteke odlučuju se za pansion „Kristofer“. Vlasnik je našim turistima poznat kao zet bivšeg desnog halfa Aston vile. Meri Ilias, za koje neupućeni misle da je Grkinja, na zaključak naših turista da odlično govori engleski, ležerno odgovara: "Učila sam engleski na koledžu, a ne na stadionu na kome je posle mog oca igrao Sava Milošević.“

Cene u restoranima      
  Platamon  Parga Krf
Grčka salata  5,00  5,80 6,00
Jagnjeći suvlaki  8,00  9,20 10,00
Mešano meso 10,00 12,00 12,00
Pivo 1,80 2,20 2,60
Giros 2,50 2,00 2,00

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online