Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.05.2016.
01:30
Vestionline A

Samo za hrabre: Da li biste posetili najhladnije i namirnije mesto na svetu?

Mnogi od nas maštaju o odmoru na sunčanim obalama Španije, Italije ili Kube. Ali, pravi avanturisti biraju neobična mesta za odmor. Jedno od njih je i Antarktik, najhladnije, najmirnije i verovatno najčarobnije mesto na Zemlji. Za neke je putovanje na ovaj ljudima nenaseljeni kontinent životna turistička destinacija, a za neke laki potez.

Tri dana na brodu i susret sa talasima visokim i do deset metara, ekstremno niske temperature koje mogu zamrznuti i trepavice, samo su neki od uslova s kojima se turisti susretnu na putu do ovog mesta. Putovanje na Antartik nije jeftino i definitivno nije za one sa slabim srcem, prenosi klix.ba.

Turista koji se upravo vratio s putovanja, kaže da je proveo 12 dana putujući oko Antarktika i to ga je koštalo 6.825 funti, uključujući i međunarodne i unutrašnje letove.

- Moje putovanje počelo je u Londonu, dalje preko Amsterdam, zatim u Buenos Airesu, a konačno smo sleteli u Ushuai, najjužniji grad na svetu. Putovao sam sam potpuno svestan da ću 80 odsto putovanja iskusiti na brodu, zato nisam želeo da se socijalizujem. Prosečna starost putnika na brodu je bila 50 godina - rekao je turista, prenosi klix.ba.

Brod je dizajniran tako da su stolice i krevet pričvršćeni lancima kako ne bi završili bačeni na pod svaki put kada se brod nađe pod uglom od 90 stepeni. Inače, prosečna godišnja temperatura u unutrašnjosti kopna ovde iznosi -55 stepeni Celzijusa.

Prosečna mesečna temperatura kreće se u zavisnosti od dužine dana. Na području istočno od antarktičkog grebena 10. avgusta 2010. godine izmerena je temperatura od -93,2 stepena Celzijusa, što je za sada najniža izmerena temperatura u prirodi na Zemlji.

Oko 98 odsto površine je pokriveno ledenim pokrivačem prosečne debljine oko 2.000 metara. Količina leda se procenjuje na oko 30 miliona kk kubnih, što je oko 90 odsto ukupne količine leda na Zemlji. Led s kontinenta spušta se prema moru kao glečer, stvarajući ledene police od kojih se odlamaju ledeni bregovi koji zatim plutaju okolnim morima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.05.2016. 17:39
"...... Prosečna mesečna temperatura kreće se u zavisnosti od dužine dana. Na području istočno od antarktičkog grebena 10. avgusta 2010. godine izmerena je temperatura od -93,2 stepena Celzijusa, što je za sada najniža izmerena temperatura u prirodi na Zemlji......."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online