Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
14:41
Vestionline A

Kupovina aviokarte na vreme štedi novac

Letovanja i godišnji odmori su sve bliži, aranžmani se uveliko prodaju, a ko planira da ide na put u svojoj organizaciji trebalo bi da počne da traži i avionsku kartu za svoju destinaciju. Što pre kupi kartu, ona je jeftinija, a najbolji način da se ovo ostvari je kupovina karata putem Interneta.

Avio kompanije imaju više različitih tarifa, pa se cene aviokarata za isti let mogu drastično razlikovati u zavisnosti od mesta i datuma prodaje. Najčešći je slučaj da se karte najpre prodaju po najpovoljnijoj tarifi, a kako se datum leta bliži tako i cena karte raste. Ranijim bukiranjem se zato može značajno uštedeti.

Prodaja karata preko Interneta je ekonomična i ima manje propratne troškove od šalterske prodaje, pa je to razlog više da cene aviokarata koje se kupuju putem Interneta budu niže.  To je biznis na obostranu korist, kako putnika tako i aviokompanija, jer na takvoj prodaji prevoznik zaradi dvostruko. 

Danas gotovo da nema aviokompanije koja nije shvatila ove prednosti. Međutim, posebnu vrstu ponude čine rezervacioni sistemi, osnovani od strane grupacija avio prevoznika, ili portali nezavisnih kompanija.

Na našem sajtu se nalazi takav servis "Putnik travela" koji korisniku nudi mogućnost da na srpskom jeziku pronađe najbolju i najpristupačniju vezu sa najudaljenijim mestom koje mu padne na pamet. Ako se, na primer, izabere put od Beograda do Moskve program će navesti sve opcije putovanja, mesta presedanja, aviokompanije koje prevoze i cene tih usluga, a na putniku je da izabere ono što mu najviše odgovara.

Tu su i dodatne opcije kao što je izbor mesta u avionu, poseban obrok ukoliko za tim ima potrebe i još neke male ugodnosti koje u mnogome mogu da dugo putovanje učine prijatnijim.

Pored toga što je moguće iz fotelje isplanirati let i kupiti kartu, korišćenjem servisa "Putnik Travela" može se rezervisati i hotelski smeštaj, kao i uskladiti vreme putovanja sa raspoloživim kapacitetima u nekom hotelu.

Sama rezervacija i kupovina su prilično jednostavne i traju svega nekoliko minuta. Potrebna je kartica sa kojom se može plaćati preko Interneta. Većina ovih sistema prima Vizu, Masterkard ili American Express, koje se mogu dobiti u našim banakama, a servis "Putnik Travela" omogućava plaćanje i Dajnersom i Airplus karticom. Neophodno je da imate para na računu ili dozvoljen minus koji pokriva cenu karte.

Iako svoje karte plaćate putem rezervacionih sistema, oni su povezani sa sajtovima aviokompanija, koji su zaštićeni za obavljanje finansijskih transakcija, tako da ne postoji mogućnost zloupotrebe.

Ono o čemu treba voditi računa je tačan unos podataka, kao što je ime korisnika i broj putnika, godište dece koja sa vama putuju, jer je svaka greška teško ispravljiva. Kartu može i neko treći da kupi umesto vas jer imena kupca i korisnika ne moraju da se podudaraju. Kada sistem saopšti da je transakcija uspešno izvršena u obavezi ste da zapamtite kontrolnu šifru. Preporučljivo je da se odštampa cela strana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online