Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.07.2015.
05:30
b92.net A

Bajkovita Kapadokija

Kapadokija je predivna pokrajina u Turskoj gde je priroda pokazala svu svoju maštovitost i sve što je zamislila - sprovela je u delo. Bilo da ste na kratkom odmoru ili ste odlučili da je posetite kao deo velike ture po Turskoj, Kapadokija je mesto koje će vas obradovati i oduševiti svojom raznolikošću. Izdvajamo pet najzanimljivijih atrakcija.

Pejzaž 

Neverovatni predeli izgledaju kao scenografija naučno-fantastičnog filma, zbog čega imate osećaj da se nalazite na drugoj planeti. Nekoliko vulkanskih eurpcija, praćenih prirodom erozijom, izgradili su ovaj čudan i predivan pejzaž kratera, dolina, vilinskih dimnjaka, crvenih kanjona i ravnih planina. 

popsugar.com
Ne, ovo nije crtać, ovo je nebo nad Kapadokijom puno šarenih balona

Ceo region prožet je neverovatnim sistemom podzemnih gradova i pećina, od kojih pojedini potiču iz 1800. godine pre Hrista. Najbolji način da doživite sve u jednom je da odete u jednu od lokalnih agencija i unajmite vodiča koji će vas odvesti na najbolja mesta. 

Kapadokija je područje bogato istorijom, ali ne onom suvoparnom iz knjiga. Postoji čak 36 podzemnih gradova koje su nekada koristili hrišćani kako bi se sakrili od progona Rimske vojske. Posetite Kajmakli ili Derinkuju i istražite stotine prolaza izgrađenih u stenama koji sadrže crkve, skladišta, kuhinje, vinarije… Prošle godine arheolozi su otkrili podzemni grad koji ima 7 kilometara podzemnih tunela i koji je star oko 5.000 godina. 

Osim podzemnih, vredi posetiti i gradove koji su nastali u stenama iznad površine tla. Ni jedna poseta Kapadokiji ne bi bila kompletna bez odlaska u muzej Goreme na otvorenom. Reč je o crkvama iz desetog veka u kojima se još uvek nalaze predivne freske koje svedoče o tadašnjem životu. 

Let balonima 

Skoro pola miliona ljudi je prošle godine poletelo balonima na vrući vazduh iznad Kapadokije, čime su ovo mesto učinili najpopularnijim mestom za let balonom na svetu. Ne samo da je pogled fenomenalan, nego je Kapadokija jedno od nekoliko mesta na svetu gde više stotina balona poleće u isto vreme čineći tako čarobnu sliku na savršenom nebu.

Hoteli 

brushvox.com
Luksuzni hoteli u stenama i podzemnim gradovima

Kapadokija je dom i jedinstvenim hotelima. Većina hotela u gradovima Goreme, Urgup i Uchisar su mali pećinski hoteli i hosteli. Predivno dizajnirane stare pećine danas pružaju smeštaj hiljadama turista. Tako možete da odsednete u pećini s đakuzijem, satelitskim televizijskim programom i bazenom! 

Hrana 

brushvox.com
Gradovi pod zemljom i u stenama čuvali su hrišćane od progona

Turska kuhinja je zbog geografskog položaja poprimila uticaj kulinarskih trendova iz Azije i Evrope. Lahmadžun ili turska verzija pice je savršena opcija za ručak. Večeru je najbolje početi raznovrsnim namazima, a za glavno jelo se preporučuje kebab. Sve to začinite dobrim turskim pivom, čajem od jabuke ili, ako se smatrate dovoljno hrabrim, dobrom lokalnom rakijom koju zovu - raki!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online