Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.07.2015.
03:30
travelmagazin.rs A

Kako da uštedite novac u Parizu?

Iako je Pariz jedan od najposećenijih gradova na svetu i njegovo ime je često sinonim za luksuz, to ne znači da poseta ovom gradu neizostavno mora mnogo da vas košta.

Tanjug/AP
Odlazak u Pariz ne mora previše da košta

Od efikasnog javnog prevoza do mesta gde možete jesti za male pare i pristupačnih hotela, ima dosta jednostavnih načina putem kojih možete da uštedite novac prilikom posete Gradu svetlosti, a mi vam predlažemo neke od njih:

1. Koristite javni prevoz sa i do aerodroma

Ukoliko slećete na aerodrom Šarl de Gol, voz RER B će vas odvesti do grada. U zavisnosti od toga gde vam se nalazi hotel, verovatno ćete morati da presednete na neku liniju metroa koja će vas odvesti do željene destinacije, ali ovako ćete sigurno uštedeti nekih 40-tak eura i više, jer je cena taksija od aerodroma do grada višestruko veća. Takođe, na raspolaganju su vam i gradski aerodromski autobusi, Roissybus, koji saobraćaju između aerodroma i Trga Opera na svakih 15-20 minuta.

2. Izbegavajte posetu kada se dešavaju veliki događaji

Ljubitelji mode hrle u Pariz dva puta godišnje kada se održavaju čuvene Nedelje mode i to su periodi kada bi trebalo izbegavati posetu ovom gradu. Iako je tada sve glamurozno, imajte na umu da su hoteli prepuni, kao i restorani.

3. Ne kupujte pojedinačne metro karte

Kada kupujete karte za javni prevoz, uvek se više isplati da kupite komplet od 10 karata (tzv. „carnet“). Postoje i druge opcije, uključujući dnevne i višednevne propusnice, a šta je najisplativije za vas zavisi od toga koliko dugo ostajete i šta planirate da posetite. Ne zaboravite da kartu čuvate sve dok ne napustite metro stanicu.

4. Razmotrite kupovinu Paris Museum Pass-a

Ukoliko ste veliki ljubitelj muzeja i planirate tokom boravka da obiđete Luvr, Muzej Orsej, Palatu Versaj i mnoštvo drugih pariskih muzeja i znamenitosti, onda ova propusnica može biti prava stvar za vas. Sa njom možete posetiti preko 50 muzeja i drugih atrakcija u gradu i okolini, a postoje one koje važe dva dana (42 eur), četiri dana (56 eur) i šest dana (69 eur).

5. Ne doručkujte u hotelu

Bez obzira da li ste odseli u hotelu sa dve ili četiri zvezdice, ukoliko doručak nije uključen u cenu smeštaja, nemojte ga plaćati u samom hotelu, jer su cene jako visoke i za najobičniji doručak. Izađite iz hotela i započnite dan u lokalnom kafeu, uz odličan kroasan, peciva, kafu… sve što biste dobili i u hotelu, samo za znatno manje para. A i doživljaj je lepši jer uživate u jutru kao pravi Parižani…

6. Kafu popijte za barom

Ukoliko želite da uštedite, u većini pariskih kafea espreso koji naručite i popijete za šankom koštaće vas manje nego ako sednete za sto i usluži vas kelner. Osim toga, i usluga će biti brža. Isto je i za ostale tople napitke… Naravno, ako želite da upijete atmosferu, sedite za sto i uživajte, samo budite spremni da platite nešto više. Ali ako zaista hoćete kratko i brzo osveženje – kafu, čašu vina ili pivo, naručite ih za šankom.

7. Ne plaćajte WiFi

Ako nemate besplatan WiFi u hotelu, nemojte ga plaćati, ukoliko vam, naravno, nije preko potreban zbog posla. U Parizu imate mnoštvo mesta gde je WiFi besplatan – od gradskih parkova do Starbucks-a.

8. Rezervišite karte za Ajfelov toranj unapred

Karte za posetu Ajfelovom tornju možete kupiti putem njihove zvanične internet stranice (http://www.toureiffel.paris) i to možete učiniti do jedan dan pre posete. Ovo vam neće direktno uštedeti novac jer su cene iste, ali ćete izbeći redove i uštedeti vreme. A vreme je novac, zar ne?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online