Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.05.2015.
05:30
Blic A

Kako izbeći putovanje do Grčke kroz Makedoniju?

Koga je strah da zbog nedavnih sukoba u Kumanovu do Grčke putuje preko Makedonije, može da ide alternativnim pravcem - preko Bugarske.

vestionline
U Grčku može i preko Bugarske za one koji bi želeli da izbegnu Makedoniju

U srpskim turističkim agencijama ističu, međutim, da će, kojom god trasom da se uputite, putovanje biti bezbedno. Direktor agencije "Travel land“ Miloš Jovović kaže za "Blic“ da će ova agencija u narednih nekoliko tura poštovati preporuku Ministarstva spoljnih poslova da se putuje preko Bugarske.

- Mi poštujemo preporuke državnih organa iako je već sada u Makedoniji mirno. Čim se ta preporuka ukine, vraćamo se na trasu kroz Makedoniju - kaže Jovović.

Vladimir Vlaho iz agencije "Sabra“ kaže da su njihovi autobusi u subotu išli preko Bugarske, ali da se sad već vraćaju ruti kroz Makedoniju.

-U kontaktu smo s drugim prevoznicima i informacije nam govore da je sve mirno - kaže Vlaho.

Šta se dešava ako neko ko je već rezervisao ili uplatio aranžman ipak ne oseća da je bezbedno putovati kroz Makedoniju? Tri su varijante - da preuzme rizik i putuje, da organizuje alternativni prevoz ili da otkaže putovanje i tako ostane bez dela ili čak cele sume koju je uplatio.

U agencijama ističu da se svaka promena, datuma putovanja, načina prevoza ili smeštaja, prema opštim uslovima putovanja, smatra otkazivanjem putovanja.

- Strah je subjektivan osećaj, a zakon i opšti uslovi putovanja ne poznaju tu kategoriju. Putnik može, na primer, da organizuje sopstveni prevoz. Ali ako otkaže agenciji par dana pred putovanje, ne može da računa na to da će mu biti vraćene pare za agencijski autobus. Sedište u autobusu je kao i soba u hotelu. Agencija je to rezervisala na osnovu rezervacije putnika - kaže Vlaho.

Putnici bi imali pravo na povraćaj novca jedino u slučaju da Makedonija proglasi vanredno ili ratno stanje, pri čemu bi agencija imala pravo da zadrži novac za plaćanje polovine prevoznih troškova i stvarne učinjene troškove. Uprkos predrasudama, putovanje kroz Bugarsku je sigurno, a kvalitet puteva je sličan onom kroz Makedoniju.

- Do Sofije vodi poluautoput. Pole Sofije je 40-50 kilometara autoputa, a potom magistrala. A što se tiče bezbednosti, dovoljno je reći da je Bugarska članica EU - ističe Vladimir Vlaho iz agencije "Sabra“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online