Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.10.2014.
08:00
b92.net A

Ove navike Francuza zbunjuju strance, ali ne i nas

Magazin "Biznis insajder" objavio je da ponašanje Francuza i neke njihove navike zbunjuju turiste koji dolaze u tu zemlju, pogotovo one iz SAD. Magazin je napravio spisak najčudnijih navika Francuza, koje sa naše tačke gledišta i nisu tako neobične. Šta više, neke su poprilično slične našim.

Amerikanci se pitaju zašto oni to rade
 

1. Francuzi ne piju ledeno hladne napitke (mleko, voda, sokovi...) - Francuzi se skoro uvek odlučuju za napitke čija temperatura je približna sobnoj. Zapravo, kada vam u kafiću ili restoranu donesu vodu, možda ćete zateći ili zbuniti konobara ukoliko zatražite led.

2. Faire la bise - Dupli poljubac u oba obraza. Ljubite se sa svima koje sretnete, ali ukoliko poljubite nekoga na žurci kako bi se pozdravili jer idete, a pritom se još malo zadržite, to se može smatrati krajnje nekulturnim. Međutim, ovi poljupci su u poslednje vreme rezervisani uglavnom za pozdravljanje žena, ili žena i muškaraca, ali ponekad se praktikuje i između muškaraca starijih generacija. Ovo pritom sa sobom ne nosi nikakvu seksualnu konotaciju, na žalost mnogih turista iz SAD.

3. Užasna vožnja - U Francuskoj vam je dozvoljeno da vozite kao potpuni manijak, a svi vozači ne smatraju se građanima druge klase naspram osoba koje prelaze ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno.

4. Hranjenje dece ukusnom hranom za odrasle - Francuski roditelji ne uništavaju ukus dece za dobrim namirnicama pre nego što se on zapravo i formira. Deca sede zajedno sa roditeljima i jedu istu ukusnu hranu kao i oni.

5. Pomaganje potpunim strancima iz društvene solidarnosti - Žitelji mnogih drugih zemalja, posebno SAD, plaše se da pomažu sugrađanima i strancima iz straha da ih oni mogu iz nekog razloga tužiti ukoliko se prilikom pružanja pomoći povrede. U Parizu, ukoliko vidite osobu sa problemom, smatra se kulturnim i potpuno normalnim da joj pomognete. Ukoliko nemate sitninu da kupite kartu za metro, veoma je uobičajeno da vam neko od prolaznika jednostavno da novac da je kupite.

6. Pakovanje sopstvenih namirnica na kasi - Ukoliko ste navikli da vam radnici u prodavnici pakuju namirnice u kesi, od toga ćete se vrlo brzo odvići.

7. Pričanje o politici tokom večere - Žitelji mnogih zemalja klone se nezgodnih tema prilikom obroka, ali to nije slučaj sa Francuzima koji obožavaju intelektualne debate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online