Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.06.2013.
08:00
luxlife.rs A

Kazablanka - miris Orijenta

U današnje vreme, veliki je izbor destinacija koje podrazumevaju egzotiku, ali mali je broj onih koje čine savršen spoj egzotike, orijenta i avanture.

Upravo takva Top Destinacija i naša preporuka za predstojeće mesece je Kraljevina Maroko i u njoj nadaleko čuvena Kazablanka. Mnogo se govorilo o ovom čudesnom gradu, filmska istorija se stvarala, čak i veliki Bata Živojinović spominje Kazablanku u kultnom filmu Balkan express, doduše “onu u Švajcarskoj”.

Nekada mala luka na Atlanskom okeanu, a danas moderni centar trgovine i najveći grad Kraljevine Maroko, Kazablanka je mesto koje svakako morate posetiti. “Bela kuća”, na španskom jeziku “Casa Blanca” je bukvalni prevod imena ovog grada.

Kazablanka je pravi sudar kultura, tradicionalnog i modernog. Dok su pojedini delovi grada puni modernih zgrada, staklenih građevina i savremenih tržnih centara, druga strana je potpuni arhitektoniski šok sa oronulim fasadama, veoma starim džamijama i tržnicama kao iz crtanog filma “Aladin”.

Moderni deo centra grada

Centar grada je spoj evropskog i afričkog duha, prepoznatljiv je na svakom koraku i dok je arhitektura ta koja najviše naginje na francusku stranu, neverovatna vrema i gužva na ulicama objašnjava afrički mentalitet. Skoro svi marokanski gradovi u svom najužem centru imaju zidine sa isprepletanim ulicama i mnoštvom zanatskih radnji, pa tako i Kazablanka, samo što je za razliku od ostalih gradova u Kazablanki ovaj deo grada dosta manji i za bolji doživljaj ove scene, daleko je bolje posetiti Medinu Habus koja je na samo desetak minuta prevozom udaljena od centra. Ne propustite da od zanatlija pazarite ručno rađenu “Aladinovu lampu” koja je pravi suvenir sa ovog putovanja!

Velika Medina je verovatno onakva kakvu je zamišljate, tržnica sa mnoštvom prodavaca koji vas vuku za rukav i ubeđuju da je upravo njihova roba bolja od one na susednoj tezgi i ovde možete da pazarite sve od lažnih Prada torbica, D&G majica do najmirisnijih orijentalnih začina, čajeva i živopisnih šarenih ešarpi. Verovatno će vam sam doživljaj te gužve i opšteg ludila biti mnogo upečatljiviji nego sama želja za shoppingom ali svakako je pod obavezno da se Medina poseti.

Verovatno je najpoznatija znamenitost Kazablanke džamija Hasana II. Kažu da je ova građevina jedna od Top 50 najfotografisanijih znamenitosti na svetu. A kako i ne bi bila kada izgleda potpuno nestvarno, kao da čuva grad sa obale Atlanskog okeana i dočekuje nove posetioce da im poželi dobrodošlicu. Minaret visok čak 210 metara i pokretni krov, pružaju potpuno savršenstvo od pogleda. U ovu džamiju je dozvoljen ulaz svima što nije slučaj u većini marokanskih džamija.

Nemojte se preterano iznenaditi ako na plažama vidite žene u haljinama, iako Kazablanka važi za najliberalniji marokanski grad. Na plažama su velike gužve tako da svoje stvari uvek imate na oku! Duž plaže ima veoma raskošnih hotela, restorana i barova, a ovde se odigrava i skoro sav noćni život grada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online