Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2013.
08:00
B92 A

Surfovanje kaučima od Srbije do Kine

U avganistanskoj policiji. U tadžikistanskom kamionu među gajbama pradajza. U turskoj prodavnici nameštaja. U domu talibana. Nema gde ovaj 29-godišnjak iz Srbije nije spavao na svom velikom putovanju po Evroaziji. Njegove putničke avanture zvuče neverovatno i dolaze iznenada, u skladu sa njegovim imenom.

Nenadova putanja: Od Srbije do Kine preko Avganistana i Iraka
 

Nenad Stojanović prešao je više od 25.000 kilometara i to autostopirajući i spavajući na kaučima ljudi koji su bili voljni da ga ugoste. Upravo "kaučsurfing" (engl. surofavnje kaučima) inspirisalo ga je na neobičnu avanturu u kojoj je proputovao brojne zemlje. Deo te avanture u Turskoj, za sajt "Matadornetwork.com" opisuje rečima:

"Tamo je autostopiranje bilo veoma lako. Ne biraju tebe vozači već si ti taj koji bira. Nisam imao domaćina kada sam došao u grad Nevšehir u srcu Turske. Našao sam prodavnicu nameštaja i uz pomoć ruku i znakova pitao menadžera da li mogu da prespavam. Ostao sam tu kratko da bi me on odmah pozvao u svoju dom gde me je poslužio čajem i obrokom".

Kao ambasador "kaučsurfinga", Nenad je i sam ugostio skoro 200 putnika i obišao tri kontinetna spavajući na više od 250 različitih kauča. U kurdskom delu Iraka kaže da je bezbednije nego što većina na zapadu misli, a svi su veoma ljubazni i gostoprimivi. Za razliku od toga, u Iranu je imao poteškoće, jer tamnošnje lokalno stanovništvo ne sreće često turiste.

"Niko nije razumeo šta je stopiranje, pa kada bi mi ponudili vožnju, osećali bi odgovornost za mene. Jedan od onih koji su me primili čak je i pozvao policiju ne bi li proverio ko su domaćini kod kojih odsedam. Možda neki od njih nemaju poverenja, ali su zaista divni ljudi", objašnjava Nenad.

Talibanima se svideo jer liči na njih
 

Talibane koje je upoznao u Avganistanu opisuje kao veoma prijatne ljude koji žive jednostavnim životom. Kako kaže, muškarci najčešće sede i puše u dnevnoj sobi, a ukusna hrana koju spremaju žene sakrivene od njegovih očiju misteriozno se pojavljivala na stolu iz časa u čas. Objasnili su mu njihove političke stavove i pogled na dešavanja u njihovoj zemlji.

"Bili su veoma prijateljski nastrojeni. Nisu svi talibani teroristi. Pretpostavljam da se o njima retko može čuti nešto pozitivno, ali moje iskustvo je bilo takvo. Rekli su mi da ličim na njih što sam prihvatio kao kompliment".

Upravo to mu je pomoglo da preživi brojne nevolje u Avganistanu jer smatra da mu je takav izgled povećao šanse za preživljavanje. Dodaje da Avganistan može delovati kao najbezbednija zemlja na svetu sve dok vas u sledećem trenutnku ne iznenadi "nešto". Ono što ga je odavalo bio je jezik, pa je često glumio neme ljude kako bi izbegao opasnost, a uz lažni pasoš i mnogo sreće živ je stigao do Kabula gde su ga domaćini dočekali neverujući da se izvukao iz svega živ i zdrav.

U Iranu ne znaju šta je to autostopiranje
 

U provinciji Kunduz policiji je previše ličio na teroriste pa je morao da provede jednu noć u stanici. Nešto mirniji Tadžikistan doneo mu je još jedno neprijatno iznenađenje kada ga je presreo agent i, podmetnuvši mu heroin u prtljag, tražio mito. Sloboda ga je koštala "svega" 80 evra.

Na putu ka planinskom vencu Pamir okušao se u prodaji krompira, dok je autostopiranje na tamnošnjem autoputu usred pustoši bilo veoma teško, priznaje. Autostopom je prešao 10.000 kilometara kineskog tla, prelazeći kroz dvadesetak provincija.

"Vozači su tamo bili prijatni i znatiželjni i uvek su insistirali na tome da mi kupe obrok. Nikada nisu tražili novac", opisuje on. Zahvaljujući srdačnosti jednog od takvih vozača prisustvovao je i jubilarnom okupljanju fanova igrice "Counter Strike".

U Šangaju je prenoćio u kabini na naplatnoj rampi autoputa, a probudio ga je novinar koji je želeo da napravi itnervju sa njim. Pošto su ga čuli kako govori engleski, menadžeri rampe zamolili su ga da snimi audio poruku dobrodošlice za putnike na engleskom jeziku. Nenad je i sada u Kini gde deci predaje engleski, čekajući da ga, baš kako dolikuje njegovom imenu, iznenade planovi o daljim putovanjima. A do tada, ukoliko se zadesite na jednom od autoupteva Šangaja, znajte da je baš njegov glas koji izgovara sledeću poruku:


"Dear drivers, welcome to the Beijing-Shanghai Expressway".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online