Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2012.
08:00
A

Kako da se ne izblamirate na putovanju?

Da li ste znali da je u Japanu nepristojno izduvati nos u maramicu? To nije sve. Mnoge zemlje u svetu imaju sasvim drugačiji bonton od onog na koji smo navikli.

Foto: Ilustracija
 

Pre nego što pođete na putovanje, potrudite se da naučite što je moguće više o kulturi naroda koji posećujete. Inače, možete se naći u vrlo neprijatnoj situaciji.

Predstavljamo vam nekoliko neobičnih pravila kojih treba da se pridržavate u nekim zemljama.


Posao

Stanovnike Argentine nepristojno je pitati čim se bave. Zato, ako se nađete u takvom društvu, čekajte da neko drugi “potegne” to pitanje.


Nazdravlje!

Pred Japancem nikada ne brišite nos maramicom. Oni sluz iz nosa zovu “hanakuso” što se može prevesti kao “izmet iz nosa”. Zato im je nepojmljivo da neko može nositi maramicu sa sobom.


Poklanjanje cveća

U Poljskoj, Švedskoj i Nemačkoj karanfili se nose gotovo isključivo na sahrane. Hrizanteme su “grobljansko cveće” u Belgiji, Italiji, Francuskoj, Španji i Turskoj. U Kini i Indoneziji poklanjanje neparnog broja cveća donosi nesreću, ali je u Nemačkoj, Indiji, Rusiji i Turskoj, kao i u Srbiji, upravo obrnuto.


Skinite rukavice

Bilo gde da otputujete u Evropi, uvek skinite rukavice kada se s nekim rukujete. Nepristojno je zadržati ih čak i ako je veoma hladno.


Račun

U restoranima u Španiji uvek tražite račun na kraju obroka. Konobari misle da je nepristojno da vam isti donesu, pre nego što ga zatražite.


Nazdravljanje

Osobu s kojom nazdravljate uvek gledajte u oči. Ako ste u Rusiji i pijete votku, znajte da je morate popiti “na eks”.


Čuvanje glave

Na svetim mestima u Tajlandu i drugim budističkim zemljama nemojte nikoga, ni u šali, tapšati po glavi. Glava je tu svetinja.


"Palčevanje"

Podizanje palca je nepristojan gest u Egiptu i Iranu.


Neka hvala

Ma koliko da vam se dopalo jelo kod vašeg indijskog domaćina, nemojte mu se zahvaljivati. Naime, reč “hvala” je kod njih neka vrsta plaćanja, pa to mogu protumačiti kao uvredu.


Stopala

U većem delu Azije stopala su asocijacija na prljavštinu, pa je nepristojno uperiti stopalo ili pokazivati đon bilo kome. Razmislite o tome kad budete prekrstili noge.


Desno – levo

Leva ruka se smatra “prljavom” u Africi i Indiji, pa se služite samo desnom u toku jela.


Čitanje “vizitki”

Ako ste u Japan otputovali zbog posla, razmena vizit karata je ritual o kom treba imati neko predznanje.

Naime, prihvatite karticu obema rukama i blago se naklonite, a zatim pažljivo pročitajte njen sadržaj. Nikada je ne stavljajte u džep i ne pišite po njoj.


Bez kože

U Indiji nikom ne poklanjajte bilo kakav predmet od kože, jer će se mnogi naći uvređenim.


Podizanje ruke

Kad vam je u Grčkoj potreban taksi, ne mojte podizati ruku kako biste ga zaustavili. Naime, Grci takvo pokazivanje dlana smatraju uvredljivim. Zato, okrenite dlan ka sebi i skupite prste kada budete pokušali da zaustavite vozača.


Teška reč

U Filipinima domaćicu koja vas je ugostila, nipošto nemojte tako osloviti, pošto je to kod njih sinonim za prostitutku.


Namigivanje

U Indiji nikom ne namigujte, osim ako ne želite seks s tom osobom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online