Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.10.2012.
08:00
Pressonline, Vestionline A

U zemlji vila i vilenjaka

Kapadokija je jedno od najneobičnijih mesta na svetu koje se nalazi u centralnoj Anadoliji u Turskoj, 200 kilometara severoistočno od Ankare. Predeli ove "zemlje lepih konja" što je naziv na persijskom, izgledaju kao da je u njima vreme stalo još u vreme bajki, vilenjaka, zmajeva i carstava od slatkiša. Kao da ste na mesecu, a zapravo ste na zemlji. Kapadokija je idealno mesto one koji su se zaželeli detinjstva i maštarenja.

Jedan od čarobnih pogleda na Kapadokiju ako se upustite u letenje balonom
 

Zemlja čuda

Ovde se čuda prirode susreću sa istorijskim znamenitostima, a pejzaž je prošaran roze, braon, belom, bež i zelenom bojom. Dolina je ukrašena zelenilom, nešto više talasaju se brda poput ružičastih kolača, a u pozadini se uzdižu visoke planinene ištraftane nijansama od bež do tamno braon koje liče na najukusnije kremaste i čokoladne torte. Pogled koji se nikada ne zaboravlja.

Pre oko 50 miliona godina, neke od najvećih vulkanskih erupcija u istoriji naše planete izbacile su velike količine pepela, a zatim su vetar, voda i vreme učinili svoje i izvajali unikatne stene kupastog oblika sa jednom ili više glava. Ove neobične formacije poznate su kao "vilinski dimnjaci", a tako i izgledaju - bajkovito. Šlag na tortu dodali su ljudi koji su izdubili stene i od njih napravili kuće, svetilišta, grobnice... U prvom veku nove ere ove stene postale su sklonište prvih Hrišćana, te se Kapadokija naziva i "kolevkom hrišćanstva". Oni su tu sagradili 36 podzemnih gradova i više od 600 crkava, koje i dalje prkose vremenu. Najpoznatiji podzemni grad je Derinkuju, koji ima osam nivoa i doseže do 85 metara ispod zemlje. Jedna od najvećih atrakcija je let balonom iznad ove nestvarne visoravni.

Hoteli u stenama

Glavna ulica grada Goreme prepuna je restorana sa divnim baštama i prodavnica suvenira, a na dva kilometra od centra nalazi se Muzej na otvorenom u kome se mogu videti na hiljade veličanstvenih stena u koje su uklesane crkve i manastiri.

Nevsehir se smatra srcem regije zato što je jedan od najbogatijih gradova. Podeljen je na stari i novi grad. Prvi je prepoznatljiv po zamku i zidinama, a drugi po dve glavne ulice, Ataturk bulvari i Lale kadesi, gde se nalaze hoteli, restorani, radnje, stanica... Najimpresivniji deo grada svakako je kompleks džamija i hamama Damat Ibrahim Paša.

Autentično iskustvo

Ugrup je živo, turističko mesto, pre svega za mlade, pošto ima bogat noćni život i bezbroj mesta za kupovinu. Međutim, mnogo autentičniji su hoteli i restorani u stenama kojih ima i u gradu Gorema i koji pružaju neverovatno iskustvo, drugačije od svega što ste do tada doživeli. Sve je ušuškano, tradicionalno, pomalo mistično, ali neizostavno za koji žele da osete pravi duh Kapadokije. I da, kažu da je jesen pravo vreme za posetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online