Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.10.2011.
08:00
S media A

Čuda prirode od kojih zanemimo

Postoje mesta koja će vas opčiniti svojom lepotom ali i navesti da pomislite kako je priroda zaista najveći umetnik. Geološka čuda nalaze se širom planete i skoro da nema države u kojoj se ne može videti bar jedno.

KANJON ANTILOPA (SAD)


Ovo je jedan od najlepših kanjona na svetu. Poznat je i pod imenom "mesto gde voda prolazi kroz stene", nalazi se u Arizoni, a nastao je erozijom stena.

Lepota ovog kanjona ostavlja bez daha, ali to nije konačna reč prirode. Pogledajte sledeća geološka čuda.

PAMUKALE (TURSKA)


Ove zapanjujuće vodene terase napravljene su od supstance koja se zove travertin, a nastaje nagomilavanjem naslaga kalcijum karbonata koji potiče iz termalnih izvora.

TALAS (SAD)


Nalazi se u Arizoni, nedaleko od granice sa Jutom. 190 miliona godina staro geološko čudo nastalo je od peščanih dina koje su se tokom godina i raznih uticaja skamenile.

MOERAKI KAMENJE (NOVI ZELAND)


Moeraki kamenje su neverovatne stene koje se nalaze na obali Novog Zelanda. Sfernog su oblika i izgledaju kao džinovski klikeri.

BUNGLE BUNGLES (AUSTRALIJA)


Ove stene se nalaze u Nacionalnom parku u Zapadnoj Australiji i izgledaju kao košnice za ogromne pčele.

FANTAZIJA (BERMUDI)


Mnogi znaju za Kristalnu pećinu na Bermudskim ostrvima, ali malo ko zna za pećinu poznatu pod nazivom Fantazija. Vlasti su davno morale da je zatvore, ali je ponovo otvorena sa novim osvetljenjem i putevima 2001.godine

AVE ROCK (AUSTRALIJA)


Ova neverovatna stena se nalazi u Hejdenu. Sastavljena je od granita i formirana procesom erozije. Sada je prizor koji zadivljuje turiste.

 

ČOKOLADNA BRDA (FILIPINI)


Iako su inače zelena, tokom sušne sezone trava na ovoj lokaciji promeni boju u braon i izdaleka ova brda zaista podsećaju kao da su napravljena od čokolade. Nalaze se na Filipinima i ima ih oko 1.300. Njihov nastanak je još misterija.

KAMENA ŠUMA (MADAGASKAR)


Kamena šuma ili "mesto gde ne možete hodati bosi" kako je zovu na Madagaskaru nalazi se u nacionalnom parku Tsingi de Bemaraha na Madagaskaru. Krečnjacke formacije koje ostavljaju posmatrače bez daha nastale su vertikalnom i horizontalnom erozijom.

 

KRISTALNA PEĆINA DIVOVA (MEKSIKO)


Ovde su najveći kristali selenita ikada pronađeni. Toplota iznutra dolazi iz magme ispod poda pećine. Zbog toplote i vlažnosti vazduha, naučnici ne mogu da provedu više od 10 minuta u pećini.
 

PLAVA PEĆINA (ITALIJA)


Plava Pećina na ostrvu Kapri je predivna pećina sa sjajno plave boje koja nastaje od dva odvojena izvora svetlosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 20:02
красно...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online