Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
04:30
Vestionline, tportal.hr A

Wi-Fi vam je spor? Otkrijte ko ga sve koristi

Većina Wi-Fi rutera ima uključenu zaštitu u početnim postavkama. Ako pogledate listu mreža dostupnih u vašoj blizini, verovatno je većina zaključana. Ipak, poneki ruteri emituju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, sa kojom može da se poveže bilo ko i koristi je bez unosa lozinke. Ali, kako prepoznati uljeza u svojoj Wi-Fi mreži?

pixabay.com
 

Najbolji, iako ne i najjednostavniji način jeste logovanje u vaš ruter i korišćenje njegovog interfejsa kako biste proverili koji su uređaji povezani. To možete da uradite i putem mobilnog telefona, ali se preporučuje da za to upotrebite desktop ili tablet računar zato što imaju veći ekran, i što većina rutera nije optimizovana za za pristup mobilnim telefonima. 

Ukucajte u adresnu traku vašeg pregledača 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionisati na većini rutera, iako je moguće da pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete je na samom ruteru ili u uputstvima za upotrebu. 

Ruteri se međusobno razlikuju, ali bi svi trebalo da imaju mogućnost pregleda povezanih uređaja. Vas zanimaju oni povezani na Wi-Fi mrežu, pa odaberite tu opciju ili pokušajte da filtrirate listu tako da dobijete ono što vam treba. 

Kad otvorite listu, verovatno ćete za svaki uređaj pronaći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (na primer, Mirin iPhone). 

Imajte na umu da pojedini ruteri mogu da prikažu i listu svih povezivanja u istoriji, a ne samo aktuelnih. To znači da ne morate odmah da dižete uzbunu ako primetite da su na mrežu priključeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku, prenosi Tportal. 

Ali, svakako treba da otkrijete možete li da prepoznate svaki uređaj koji se povezao. To ume da bude zahtevno, pa bi u tome mogli da vam budu od koristi alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama. 

Ako otkrijete nekoga ko ne bi trebalo da koristi vaš Wi-Fi, verovatno nemate na odgovarajući način podešene sigurnosne postavke, pa susedi i prolaznici mogu da se povežu sa vašom otvorenom mrežom. Zato se ponovo ulogujte u vaš ruter i postavite lozinku. 

Za dodatan nivo bezbednosti možete da aktivirate filter koji će na mrežu puštati samo uređaje određenih MAC adresa. Šta je MAC adresa? Niz brojeva i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ga na nalepnici na uređaju ili u meniju s postavkama. Ako postavite takav filter, vaš Wi-Fi moći će da koristite samo oni uređaji koje ruter prepoznaje, piše Tech Adviser.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online