Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
04:30
Vestionline A

Osam najluđih načina na koje hakeri mogu da ukradu vaše podatke

Hakeri i hakerski napadi sve se češče nalaze na naslovnim stranama, a stručnjaci iz dana u dan upozoravaju na njihov sve veći broj.

pixabay.com
Hakeri vrebaju iz svakog ćoška

 

Večiti rat među kompanijama koje se bave bezbednošću na internetu i sajber kriminalaca ne jenjava. A koliko su neki od njih zaista spremni daleko da idu, saznaćete iz liste najbizarnijih metoda hakovanja na svetu.

1. Uređaji sakriveni u pecivu
Neki senzori, odnosno uređaji za špijunažu, toliko su mali da mogu da stanu u malo pecivo.

"Portable Instrument for Trade Acquisition", odnosno PITA, dovoljno je mali da može da stane u, pogodili ste, pitu. Njegov zadatak je da registriruje elektromagnetna zračenja koja laptopovi proizvode pri enkripciji podataka. Ti podaci kasnije mogu da se dekriptuju.

2. Senzori za pokret u smartfonu
Ako uređaj stavite dovoljno blizu računara, senzori za kretanje prepoznaće udaranje prstiju po tasterima na tastaturi i očitati šta kucate sa, pazite ovo, 80 odosto preciznosti. Na ovaj način hakeri mogu da prate ono što kucate, odnosno da ukradu vaše zapamćene lozinke.

3. Pametni automati za kafu
Sve što hakeri treba da udrade je da se povežu na mrežu putem automata za kafu, zato što ti uređaji po pravilu nemaju nikakve fajervolove ili antivirusnu zaštitu. Drugim rečima, hakeri će korištćenjem ove metode prvo preuzeti kontrolu nad vašom kafom, a nakon toga i nad vašom mrežom.

4. Lažni Wi-Fi u šoping centrima i kafićima
Hakeri vrlo lako mogu da uspostave besplatan Wi-Fi u šoping centru, koji ima isto ime kao onaj pravi. Uređaji koji su upamtili staru bežičnu mrežu, povezaće se i na lažnu i ostatak je, više-manje, poznat.

5. LED lampica na računaru
Svi znamo za lampicu koja svetli kada radi SSD ili hard disk. Kako stvari stoje, postoji metoda pomoću koje haker, koristeći dron ili teleskopski objektiv, može da dođe do osetljivih informacija pomoću softvera koji svetlosnim kodom tajno šalje lozinke i osetljive informacije.

6. Ventilatori na procesoru i grafičkoj kartici
Rashladni sistemi na grafičkoj kartici mogu da se menjaju u zavsnosti od temperature procesora. Hakeri ovo mogu da iskoriste kako bi rashladne sistema naterali da se okteću u različitim frekvencijama. Obližnji računar ili smartfon mogu da "osluškuju" ove oscilacije i da ih prevedu u binarni kod. Rezultat? Ukradene informacije poput lozinki, korisničkih imena i enkripcijskih ključeva.

7. Frekvencija grafičke kartice
Sve grafičke kartice odašilju radiosignale koje haker može da preuzme pomoću jednostavnog FM prijemnika, koga možemo naći u većini modernih smartfona.

8. Bežični štampači i digitalne kopir mašine
Hakeri dobro znaju da velika većina bežičnih sve-u-jedan printera u sebi nema nikakvu zaštitu. Ako se domognu nekog od tih uređaja, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad njegovim diskom i da, ako mreža nije osigurana, nastave sa provalom u ceo sistem. To znači da, pored provale u mreži, sledeći put kada neko krene da skenira isprave, hakeri te informacije mogu da ukradu.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Stižu tri nova ajfona?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online