Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
06:30
Vestionline, tportal.hr A

Oprez: Na crnom tržištu lozinki svaka četvrta je prava

Na crnom tržištu je dostupno 1,9 milijardi ukradenih korisničkih imena i lozinki. Sa svakom četvrtom lozinkom moguće je upasti u neki drugi korisnički račun na Google-u, pokazalo je nedavno istraživanje.

pixabay.com
Birajte pametno lozinke koje koristite na internetu 

Istraživači iz kompanije Google i Univerziteta Berkli objavili su rezultate istraživanja o tome da li ima neke "koristi" od lozinki koje je moguće kupiti na crno. 

Njihovi zaključci su zabrinjavajući. Između sedam i 25 odsto ukradenih lozinki moguće je upotrebiti za preuzimanje kontrole nad drugim korisničkim nalogom u Google-u. Hakeri isprobavaju sve lozinke nadajući se da će naleteti na neku koja se često koristi. 

U prilog im ide i loša navika velikog broja ljudi da često koriste istu lozinku za više internet servisa. Zahvaljujući tome dovoljno je upasti u slabije čuvani servis i potom ga upotebiti za upad u sistem s boljom zaštitom. 

Na to nije imun ni osnivač i direktor Facebook-a Mark Zukerberg, koji je koristio istu lozinku za pristup svojim korisničkim nalozima na Twitteru i Pinterestu, a koje je prošle godine nakratko preuzeo hakerski tim OurMine. Među njihovim žrtvama bili su i i glavni direktor Google-a Sundar Pičai, glumac Čening Tatum i šef tehnike Amazona Verner Vogels.

Tehnologija se nije menjala godinama

Istraživači su takođe proučavali i specifične oblike zlonamernog softvera korištenog za fišing i potajno beleženje šta žrtva napada kuca (tzv. keyloggeri kao što su HawkEye i Cyborg Logger). 

Alati za fišing se koriste za ubacivanje linkova u lažnu e-poštu koji vode na lažne strane i koriste neopreznost za krađu korisničkih imena i lozinku. Procenjuje se da je 12,4 miliona potencijalnih žrtava takvih alata. 

Veliki broj razvojnih programera prodaje i distribuira te vrste malvera, ali tehnologija na kojima počivaju nije se menjala još od sredine 2000-ih.

Kako možete da se zaštitite?

Kompanije i pojedinci na raspolaganju imaju nekoliko jednostavnih koraka za zaštitu. 

Prvi je aktiviranje dvostepene provere, koja će od vas tražiti unos posebne lozinke koja će vam obično stići SMS-om kako biste se ulogovali. 

Preporučuje se korištenje alata za upravljanje lozinkama (password manager), iako ni oni nisu sasvim imuni na hakerske napade i upade. Ipak, korisni su zato što stvaraju nove nasumične lozinke za svaku web stranu, pa ako hakeri upadnu u jedan nalog, neće im baš biti otvorena vrata i na drugom. 

Nemojte koristiti jednostavne lozinke, kao što su 123456 ili abc123. Osmislite snažnu lozinku, koja će se sastojati od barem osam znakova i kombinovati slova i brojeve. Takođe, ne koristite istu lozinku za više internet servisa, piše Business Insider.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online