Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.10.2017.
06:30
blic.rs A

Kako je Srbija postala zamorče Fajsbuka?

Naša zemlja je trenutno poligon za testiranje Explore Feed-a, nove opcije koja standarni prikaz na koji ste navikli razdvaja u dva njuzfida, tj. dve trake. U jednoj su smeštene samo objave vaših prijatelja, a u drugoj sve stranice ovog sveta. Čak i one koje niste lajkovali. Naime, Srbija je deo eksperimenta koji ova društvena mreža sprovodi još i u Slovačkoj, Kambodži, Boliviji, Šri Lanki i Gvatemali.

pixabay.com
Da li se vama sviđaju sve ovoe promene na omiljenoj društvenoj mreži?

Razlog iz kojeg je odabrana baš naša zemlja je najverovatnije veliki broj korisnika ove mreže po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2012. godine čak polovina Srba je koristila Fejsbuk, a izvesno je da se taj broj u međuvremenu povećao.

Prema rečima Adama Moserija, šefa Fejsbukovog odeljka za njuzfid, sajber gigant proverava kakav sadržaj korisnici žele da vide i kako će to uticati na njihove navike. Budući da je Moseri najavio trajanje testa od čak nekoliko meseci, ovo je lista promena koje su već usledile a verovatno vam se neće dopasti.

1. Poplava nebitnosti

Fejsbuk je rekao da želi da kroz Explore feed vidite stranice koje niste lajkovali, a onda tamo potrpao i sve one koje jeste. Uživali ste u stranici o kuvanju ili nekoj sa interesantnim citatima ili slikama? Oprostite se od njih. Dok ste do sada lajkom poručivali mreži šta želite da vidite, sada su sve stranice sveta prebačene u drugi meni. Među njima su i mediji, pa vam najnovije vesti nekog stranog sajta ili vesti neće više izlaziti po tome koliko su hitne ili bitne, već ćete morati da ih potražite u Explore Feedu i nadate se da vam mreža umesto toga neće prikazati 1.001 video o boćanju.

2. Ko to beše?

Ako nas je Explore feed ičemo naučio, to je koliko su naši prijatelji dosadni. Pri tom ne mislimo na prijatelje, već umnogome na "prijatelje" sa kojima smo se pre nekoliko godina povezali a koji besomučno kače slike i pesme koje nas ne interesuju. Situacija je još besmislenija kod osoba koje imaju po sto, dvesta prijatelja a kojima mreža zbog nedostatka sadržaja servira objave stare po dve nedelje ili vrti četiri ista statusa u krug. Čini se da je odabir za sada gotovo nasumičan, pa vam umesto bliskih ljudi i porodice izlazi slika ručka nekog Pere sa kojim ste letovali u Šušnju 2009. godine.

3. A gde su zahtevi?

Ako ste ponovo apdejtovali aplikaciju videćete da je nama pokusnim kunićima Fejsbuk napravio još jednu promenu. Čuvena ikonica sa dve siluete koja vas je obaveštavala da imate zahtev za prijateljstvo potpuno je sklonjena. Sada će vam se ova informacija pokazivati među svim ostalim notifikacijama. Ako uspete da je pronađete.

4. Butici, utičnice, laksativi

Fejsbuk je sklonio sve stranice koje ste lajkovali iz glavnog njuzfida - osim onih koje žele da mu plate. Pa ćete tako umesto stvari koje ste sami odabrali da vidite sada sa stranica videti isključivo plaćene reklame raznih strana koje ste zaboravili da ste uopšte lajkovali.

5. Gvatemalo, sestro

Sve i da vam se sviđa Explore Feed, verovatno je najiritantnija promena - pošto je najavljeno još mnogo promena. Drugim rečima, pošto smo rame uz rame sa Gvatemalom odabrani za ovaj test u narednim mesecima možemo da očekujemo premeštanje ili potpuno ukidanje funkcija, bagove na svakom koraku i dodatni pad malih simpatičnih stranica koje su najviše pogođene ovom promenom.

Fejsbuk je zbog burne reakcije korisnika izdao saopštenje u kojem uverava ostatak sveta da njih neće snaći ista sudbina, barem dok se ne završi testiranje i na našoj zemlji.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Fejsbuk kao terapeut
Ponedeljak 30.10.2017. 21:43
Srbija je odavno zamorče za svašta : NATO zamorče, Briselsko zamorče, masonsko zamorče, zamorče šok civilizacije između hrišćana i muslimana, ekonomsko zamorče, zamorče na reagovanje na embargom i sankcije, zamorče za nezdravu hranu, zamorče za osiromašenog uranijuma....Pa i Fejsbuk...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online