Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
04:30
Vestionline, Tportal.hr A

Ako koristite besplatan Wi-Fi, pazite na ove zamke

Besplatne Wi-Fi mreže mogu da budu odlična stvar ako želite da uštedite mesečnu količinu interneta, ali treba biti oprezan - veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabjata.

pixabay.com
Besplatan Wi Fi je i verovatna zamka

Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari: baterija uređaja će duže trajati, nećete moći da se povežete na lažnu mrežu i bićete pošteđeni lavine napornih reklamnih imejlova. Dodatni nivo odbrane predstavlja ekstenzija DoNotTrackMe, koja će raznim stranicama i uslugama blokirati pristup vašoj trenutnoj poziciji. 

Koristite VPN 

VPN, odnosno Virtualna Privatna Mreža (Network) pruža vam anonimnost dok ste online: web stranice koje posetite videće adresu virtualne mreže, a ne one koju trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a ako ste baš škrti, postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa. 

Ne dozvolite uređaju da upamti besplatnu mrežu 

Većina smartfona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aviona koje su ranije koristili. Lažnjaci mogu kloniraju ime te mreže i 'ulove' vaš uređaj kada pokuša da se priključi na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci. 

Dobro obratite pažnju na ime mreže 

Hakeri vrlo često koriste imena mreža koja su vrlo slične originalu. Jedina razlika je to što će autentični hotspot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što sledeći put krenete da se priključite na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže. 

Instalirajte antivirus 

Ovo je vrlo važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirus softver. Postoje stotine načina da se vaš uređaj hakuje, a vaš zadatak je da barem budete u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsetiti da pazite kada se priključujete na lažne hotspotove. 

Koristite mrežu koja od vas traži pristupanje u dva stepena 

Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali bezbedni, birajte hotspot koji vam pre povezivanja šalje SMS. To štiti i vas i mrežu od kriminalaca koji prave opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Problemi sa bežičnim punjačem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online