Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.11.2016.
05:30
blic.rs, Vestionline A

Kako u nekoliko koraka da se zaštitite od hakerskih napada?

Sofisticirani alati za provalu u tuđe kompjutere mogu da se kupe putem interneta i počnu da koriste gotovo odmah. Niko, pa ni velike kompanije, neke političke organizacije, kao ni poznate osobe nisu imune na napade hakera.

Kvinsi Larson, osnivač kompanije za programiranje "Free Code", nedavno je naveo da bi svi trebalo da odvoje vreme kako bi osigurali svoj

pixabay.com
Niko nije imun na napade hakera

e podatke od napadača.

- Kada kažem napadač, mislim na svakoga ko pokuša da pristupi vašim podacima bez vaše dozvole - navodi Larson.

"Njujork Tajms" i Larson navode nekoliko načina zaštite od hakera:

1. Preuzmite "Signal" ili počnite da koristite WhatsApp za tekstualne poruke

Enkripcija komunikacije je prema Larsonu zapravo najbolji način da se unište podaci budući da se time osigurava da im niko neće moći da im pristupi bez ključa za probijanje enkripcije.

Kad se radi o sigurnom slanju i primanju poruka, Larson kaže da je "Signal" najbolja aplikacija jer korisnici mogu da saznaju sadržaj koda aplikacije, pa mogu da vide da se sa njihovim podacima ne događa ništa što ne žele.

Naravno da biste komunicirali preko "Signala" svi vaši prijatelji moraju da koriste tu aplikaciju.

2. Zaštitite hard disk putem "FileVaulta" ili "BitLockera"

Vaš računar krije velike količine informacija o vama koje mogu da se zloupotrebe, pa je zaštita tih informacija ključna. Šifre su dobar prvi korak, ali nedovoljan budući da se one lakše provale od enkripcije.

Pre nego što ugasite računar proverite da li ste uključili automatsku enkripciju koju vam "Epl" i "Windows" nude.

3. Verovatno se pogrešno brinete o svojim šiframa

Učestalo menjanje šifri je dobra praksa, ali smišljanje novih zna biti naporno. Larson zato preporučuje da brigu o šiframa prepustite specijalnim programima kao što su LastPass, 1Password i KeePass.

Sam koristim LastPass i preporodio sma se u trenutku kada mi ga je prijatelj, inače programer preporučio. Ali, nisu ni ti programi do kraja sigurni pa je i sam LastPass prošle godine hakovan.

Najbolja je praksa čuvati šifre na listu papira na sigurnoj lokaciji, a menjti ih svake dve nedelje.

Kod menjanja šifri koristite kombinacije velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova, a pošto ih zapisujete, šifre ne moraju biti ni lake za pamćenje.

4. Kad god možete, zaštitite se putem autentikacije u dva koraka

Autentikacija u dva koraka znači da će svaka nova prijava na neki servis ili račun morati da bude proverena putem SMS poruke koju ćete dobiti na mobilni.

Taj sigurnosni dvokorak najvažnije je uključiti na mejlu, budući da se putem njega prijavljujete na sve servise i račune.

5. U internet pregledač/čitač ugradite dodatak HTTPS Everywhere

Moksi Marlinspajk, osnivač Open Whisper Systems, organizacije koja je razvila Signal, savetuje instalaciju ovog dodatka kako biste u svakom trenutku pristupali sigurnim verzijama svih intenet stranica i kako biste se zaštitili od neželjenih pogleda.

Osim toga, kada pristupate internetu obratite pažnju na sigurnost mreže putem koje pristupate internetu. Izbegavate bežične mreže koje ne zahtevaju šifru za pristup.

6. Inkognito ne znači i privatno

Chrome, Firefox i Safari nude mogućnost, da kažemo, prikrivenog surfovanja netom, ali to nikako nemojte protumačiti kao da ste sigurni i da vas niko ne posmatra.

- Možda piše "incognito", ali niste nevidljivi - objašnjava Larson.

"Sve što "incognito" radite na internetu može videti vaš poslodavac, kompanija preko koje ostvarujete pristup internetu i stranice koje posećujete".

Larson preporučuje da za sigurnu pretragu koristite Tor, međutim "New York Times" mu se u toj preporuci ne pridružuje jer je u ovom trenutku Tor dosta spor.

7. Za osetljive pretrage koristite "DuckDuckGo"

Larson sugeriše da svi oni koji su paranoični uz korišćenje Gugla koriste DuckDuckGo. On, međutim, nije paranoičan.

- Gugl je izgrađen na hakerskoj etici i u nekim aspektima oni stavljaju princip ispred profita - objašnjava Larson.

Larson dodaje da su drugi pretraživači lošiji od Gugla i da se na to korisnici moraju pripremiti u slučaju da se odluče da ga ne koriste.

8. Prekrijte web kameru sa neprozirnom trakom

Edvard Snouden i Mark Zakerberg to rade, a ako se oni boje špijuniranja i vi imate razloga da se plašite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online