Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.10.2016.
05:30
express.hr A

Provalite u iPhone i zaradite milion i po dolara

Sigurnost u digitalnom svetu neprestana je borba između kompanija s jedne strane i hakera s druge strane. Sa svakom novom verzijom programa, kompanije se trude da što bolje obezbede svoje uređaje i korisničke podatke.

Reuters
Ako hakujete Eplov operativni sistem, možete dobro da zaradite

Epl i Gugl, kompanije koje suvereno vladaju tržištem mobilnih uređaja, na sve načine pokušavaju da suzbiju pokušaje upada u njihove sisteme. To znači da ponekad moraju da se bore protiv obaveštajnih službi, a ponekad jednostavno moraju da zaustave pojedince koji su vešti sa računarima.

Kao i uvek, nađe se neko ko može i želi da zaradi na prodaji otkrivenih slabosti računarskih sistema. U četvrtak je jedna takva kompanija, Zerodium, ponudila milion i po dolara za svaku novootkrivenu slabost za Eplovu najnoviju verziju iOS-a. To je značajan skok od prošle godine, kada su nudili "samo" milion dolara za nove slabosti iOS-a 9.

- Morali smo da povećamo cenu zbog sve bolje sigurnosti i Eplovog operativnog sistema, ali i Guglovog Androida. Želeli bismo ove godine da privučemo još veći broj zainteresovanih istraživača - rekao je osnivač Zerodiuma Čauki Bekrar za Wired.

Kada su ga pitali kome prodaje svoje usluge i informacije koje otkupi od istraživača ili hakera, Bekrar kaže da većina njegovih klijenata dolazi iz sfere vlasti Severne Amerike. Međutim, nekoliko vlada u "državama saveznicama" takođe otkupljuje podatke. Osim Zerodium, Bekrar je osnovao i francusku kompaniju Vupen koja se bavi isključivo razvojem alata za provaljivanje u računare. Najveći njihovi klijenti su vlade raznih država širom sveta.

Epl je pre nekoliko meseci ponudio sličnu nagradu, 200.000 dolara za otkrivanje ranjivosti u njihovom operativnom sistemu. Bekrar je naročito naglasio činjenicu da je Appleov program dostupan samo retkim pojedincima, i da je za učestvovanje potrebno dobiti pozivnicu od same kompanije. S druge strane, Zerodium obećava mnogo veće nagrade, program je otvoren za sve, a nagrade se isplaćuju tokom cele godine.

Bekrarove kompanije bave se kontroverznim poslovima, a pobornici za građansku privatnost navode da jednom rukom pomažu širenju nezakonitog prisluškivanja. Ipak, bez obzira na protivljenje aktivista, čini se da posao odlično ide.

- Nadamo se da će nam se javiti još više ljudi. Možemo da priuštimo plaćanje velikog broja nagrada od po milion i po dolara - pohvalio se Bekrar.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online