Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
06:30
Vestionline, index.hr A

VIDEO: Otkrivena dosad najveća grobnica Maja

Međunarodni tim arheologa u Belizeu je otkrio dosad najveću grobnicu majanskog vladara staru oko 1.300 godina. U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smeštenoj na dubini od oko 5 metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz "dinastije zmija", ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.

youtube.com/PRECOLOMBIEN
Još uvek nije otkriveno čije su kosti pronađene u drevnoj grobnici

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Ksunantuniha, na reci Mopan na zapadu Belizea. Ksunantunih je na kraju dominacije Maja, od 600 do 800 godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja.

Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskopavanja središnjeg stubišta velike građevine.

Kosti jaguara, jelena...

Prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti mogao da bude star između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Telo je položeno tako da je glavnom bilo okrenuto prema jugu. Podrobnije analize mogle bi da otkriju njegov identitet i uzrok njegove smrti. U grobnici su takođe pronađene kosti jaguara ili jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najverovatnije bila vladar toga kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno s okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha celog hrama.

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom veku nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom veku. Uzroci njihovog naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija, Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko uticali na okolinu, da su u tom delu sveta pojačali klimatske promene koje su im donele velike suše.

Istorija dinastije

Voditelj arheološkog tima Džejmi Ejv, sa Univerziteta Severna Arizona, smatra da bi ploče s hijeroglifima mogle biti najvažniji deo novog otkrića jer bi mogle da razjasne istoriju dinastije. Stručnjaci veruju da su one prenesene iz grada Karakola koji se nalazio 40-ak kilometara južnije, te da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K'ana II.

Većina majanskih vladara pripadala je porodinčnim vladarskim dinastijama. Dinastija zmija, nazvana po ukrasima s prikazima zmija koji se povezuju s njima, u sedmom je veku ostvarila značajan niz osvajačkih pohoda. U jednom je trenutku čak vladala iz dva glavna grada.

- Arheolozi u Ksunantunihu rade još od 1890-ih. To je više od jednog veka neprekidnog arheološkog rada na nalazištu. Ali, do sada još nikada nismo pronašli grobnicu. To je najveća grobnica koju smo ikada našli. Na osnovu kostiju nogu, lobanje i po zubima, znamo da ostaci pripadaju odraslom muškarcu, starosti između 20 i 30 godina... Zanimljivo je da se u grobnici nalaze i kosti neke velike životinje, jaguara ili jelena - rekao je Ejv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online