Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
01:30
Tportal hr, Vestionline A

Pomoću ovih 10 "caka" trošite manje net na mobilnom

Evo deset predloga kako da smanjite potrošnju mobilnog interneta bez puno muke i truda.

pixabay.com
Uštedite net uz pomoć malih trikova

1. Sažmite stranice Chromea

Da li koristite Googleov web pretraživač za sav protok interneta? E pa, ovaj savet vam može smanjiti protok podataka za 30 do 35 odsto. Naime, potrebno je da pokrenite Chrome, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, odaberite Settings, a onda i Data Saver. Jednom rečju, ako uključite opciju Data Saver, internet će vam teći nešto sporije.

2. Rešite se aplikacije za Fejsbuk

Poznato je da Fejsbuk aplikacija za Android uzima priličnu količinu mobilnog internet prometa. Moguća alternativa je Tinfoil for Facebook, ili da pregledate Facebook koristeći Chrome.

Za brzo otvaranje napravite prečicu: otvorite Facebook u Chrome-u, otvorite izbornik i odaberite opciju Add to Home Screen.

3. Koristite aplikacije, igre i servise offline

Neke aplikacije i igre moraju biti stalno povezane sa internetom da bi funkcionisale. Drugima to nije nužno: dovoljno je preuzeti ih. Proverite šta među često korišćenim aplikacijama i igrama možete ukloniti bez spajanja na internet.

4. Ograničite pozadinski promet podacima

Najlakše ćete srezati promet ako aplikacijama naložite da sreže pozadinski promet poput sinhronizovanja e-pošte, osvežavanja news feeda, vremenske prognoze i tome slično.

Otvorite Settings, pa Data usage i zatim Restrict Background Data za pojedine aplikacije, odnosno Settings, pa Apps. Možete i promeniti postavke za sinhronizaciju Google servisa ako otvorite Settings, pa Account, Google i potom pod korisničkim računom označite servise za koje ne želite automatsko usklađivanje i nadograđivanje.

5. Isključite automatsku nadogradnju

Nadogradnja aplikacija takođe može značajno uticati na potrošnju mobilnog interneta. Proverite da li to vaš pametni telefon obavlja automatski ili čeka vašu dozvolu.

U Googleprodavnici Play otvorite navigaciju sa leve strane, pa kucajte Settings na vrhu. Videćete opciju Auto-Update Apps. Kliknite na nju i proverite da li je postavljena na Do not auto-update apps ili na Auto-update apps over Wi-Fi only.

6. Izbegavajte streaming

YouTube, Spotify, Vine i slični internet servisi mogu biti veliki potrošači podataka. Ako ne možete bez muzike i videa dok ste u pokretu, prebacite deo zbirke sa računara na telefon i slušajte ili gledajte offline. Ako vaš pametni telefon nema dovoljno memorije, nabavite adapter za kartice mikro SD.

7. Otkrijte koje aplikacije najviše troše

Otvorite Settings, pa Data usage kako bi ustanovili koje aplikacije najviše troše mobilni internet pa odlučite da li ćete da ih potpuno uklonite ili redukujete njihovo korišćenje.

8. Koristite offline navigaciju

Google Maps i slični servisi mogu takođe biti veliki potrošači ako niste oprezni. Srećom, moguće je koristiti ih i bez pristupa internetu.

9. Izbegavajte preuzimanje, upload i slanje slika i videa

Minut HD videa je kao 200 MB podataka za prenos. Ako vam nije hitno, bolje pričekajte dok se ne nađete u Wi-Fi zoni.

10. Koristite Bluetooth

Osim Wi-Fi-ja, na raspolaganju vam je još jedan standard za prenos podataka čije korišćenje nećete skupo platiti. Bluetoothom možete jednostavno prebaciti i veoma velike datoteke ukoliko ste u mreži.

Uključite Bluetooth i pustite smartfon da potraži uređaj sa kojim želite da se povežete. Kad ga pronađe, kliknite na dugme za deljenje ili odaberite odgovarajuću opciju na listi.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
NAUKA I TEHNOLOGIJA Mobilni internet stigao na Kubu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online