Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.12.2014.
01:30
b92.net A

Ovo su najveće misije u svemiru

Jula 1965. Mariner 4 postala je prva svemirska sonda koja je poslala fotografije nekog drugog sveta iz svemira. Pedeset godina kasnije, ne samo da brojne slične letelice kruže oko Marsa, nego na njegovoj površini rade čak dva rovera, a u planu su i nove misije.Takođe, po jedna letelica kruži oko Merkura, Venere i Saturna, jedna je sletela na kometu, jedna na jedan daleki satelit, a mnoštvo teleskopa ispituje dubine kosmosa.

wikimedia.org
Danas više od 50 letelica kruže oko marsa, dok na njegovoj površini rade dva rovera
 

Predstavljamo vam dvanaest najznačajnijih svemirskih misija:

Hayabusa 2

Udaljenost od Zemlje: Nedavno napustila orbitu Zemlje

Vreme provedeno u svemiru: Tri nedelje

Kada je reč o stručnjacima za asteroide, Japanci u tome prednjače. Prva misija Hayabusa donela je 2010. uzorke asteroida Itokava.

Hayabusa 2, lansirana 3. decembra trebalo bi da se sretne sa drugim asteroidom, spusti sondu na njegovu površinu i jedan mali rover, koji će ispitivati teren. Međutim, za razliku od većine drugih misija na ovoj listi, letelica bi trebalo da se vrati na Zemlju.

Gaia

Udaljenost od Zemlje: 1,5 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: Godinu dana

Za savršen pogled na kosmos, potrebno je da se nađete u takozvanim Lagranžovim tačkama (L-tačke) u kojima gravitaciona dejstva većih tela poništavaju centrifugalnu silu koja bi izbacila manje telo iz orbite.

U jednoj od tih tačaka, L2, nalazi se Gaia, kamera Evropske svemirske agencije, koja bi trebalo da napravi 3D mapu Mlečnog puta.

Najveća kamera koja je ikad plovila svemirom, beleži pozicije, kretanje i promene u svetlosti svake zvezde u galaksiji, a stručnjak je i za otkrivanje novih planeta, asteroida i supernovi.

Maven

Udaljenost od Zemlje: 225 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: 13 meseci

Iako je svaka misija vezana za Mars vredna pomena, Maven je prva čiji je cilj pronalazak odgovora na pitanje: šta se desilo sa atmosferom na Crvenoj planeti.

Sve je više dokaza da je pre nekoliko miliona godina Mars bio topliji, vlažniji svet sa gustom atmosferom. Maven meri ono što je od takve atmosfere ostalo i pomaže naučnicima da otkriju šta je pošlo naopako.

NASA
LRO kruži oko našeg jedinog prirodnog satelita više od 5 godina
 

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)

Udaljenost od Zemlje: 384.400 km

Vreme provedeno u svemiru: Pet godina i šest meseci

Mesec nikad nije izašao iz mode. Zapravo, mnoge misije pokušavaju da nađu odgovore na pitanja koja su postavljena nakon programa Apollo.

Tako LRO kruži oko našeg jedinog prirodnog satelita još od 2009. i mapira njegovu površinu. Istražite Mesec iz fotelje (FOTO)

New Horizons

Udaljenost od Zemlje: 4,7 milijardi kilometara

Vreme provedeno u svemiru: devet godina

Lansirana u januaru 2006. New Horizons sonda Američke svemirske agencije upravo se probudila iz hibernacije i približava se svom cilju – Plutonu.

Ovaj daleki planetoid nalazi se na ivici Kojperovog pojasa i do sad nismo imali priliku da se bliže upoznamo s njim. To će se promeniti u julu 2015. kada će New Horizons biti na najmanjoj udaljenosti od njegove površine. Pluton će uskoro biti "na dohvat ruke"

Venus Express

Udaljenost od Zemlje: 41,9 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: devet godina

Sve misije dođu do svog kraja, pre ili kasnije, ali je Venus Express izdržala rekordno dugo. Ova sonda Evropske svemirske agencije je još od 2006. proučavala turbulentnu atmosferu Venere i trebalo je da bude okončana još prošle godine. Ipak, NASA je tek danas objavila da je letelica ostala bez goriva i zauvek utihnula.

Messenger

Udaljenost od Zemlje: 77 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: 10 godina i četiri meseca

Ako je preživljavanje u blizini Venere teško, onda je u blizini Merkura još teže. Ipak, NASA letelica Messenger kruži oko planete najbliže Suncu još od marta 2011. proučavajući ovu planetu.

Ona je opremljena keramičkim suncobranima koji je štite od vreline naše zvezde, tako da na temperaturi od 450 stepeni Celzijusa, instrumenti uspevaju da održe “sobnu” temperaturu.

Neverovatna je činjenica da je Messenger otkrio da na Merkuru, uprkos takvim vrelinama, ima leda.

Beta/AP/Esa/Rosetta/Philae
Možda jedan od najvažnijih trenutaka u nauci ove godine bilo je sletanje robota Philae na površinu komete 67P
 

Rosetta

Udaljenost od Zemlje: 510 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: 10 godina i 9 meseci

Možda i najvažniji trenutak u nauci ove godine bilo je sletanje robota Philae na površinu komete 67P. Uprkos tome što je ova sonda izgubila energiju i pala u hibernaciju, očekuje se da će se probuditi kada se kometa približi Suncu.

U međuvremenu, Rosetta ostaje u orbiti komete, pa ćemo moći još mnogo toga da naučimo od ove misije. Istorijski uspeh: Robot sleteo na kometu

Opportunity rover

Udaljenost od Zemlje: 225 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: 11 godina i pet meseci

Rover Curiosity je do te mere zaokupio pažnju sveta, da su mnogi zaboravili da drugi rover još odavno krstari površinom Marsa.

Od kako je sleteo na Crvenu planetu 2004. Opportunity je prešao više od 40 kilometara i oborio rekord u vožnji van planete Zemlje. Trebalo je da traje samo godinu dana, ali je očigledno daleko izdržljiviji.

Nažalost, njegov rover blizanac Spirit utihnuo je u martu 2010.

Cassini Huygens

Udaljenost od Zemlje: 1,2 milijardi km

Vreme provedeno u svemiru: 17 godina

Mala evropska sonda Huygens se u januaru 2005. spustila na površinu Saturnovog meseca Titana. Slike koje je poslala, pre nego što su njene baterije “iscurele” otkrile su mnoge tajne ovog neobičnog pejzaža.

Iako je Huygens sonda davno umrla, njen matični brod Cassini i dalje istražuje čuda ovog dalekog sveta.

NASA
Voyager 1 i njegov naslednik Voyager 2 lansirani su davne 1977. godine
 

Soho

Udaljenost od Zemlje: 1,5 miliona km

Vreme provedeno u svemiru: 19 godina

Misija koja prati našu najbližu zvezdu (Solar and Heliospheric Observatory) jedna je od najtrajnijih.

Osim što pomaže naučnicima da bolje razumeju dugoročne procese koji se odvijaju u ovoj ogromnoj nuklearki, podaci satelita takođe pomažu u predviđanju meteoroloških prilika.

Voyager 1

Udaljenost od Zemlje: 19,5 milijardi kilometara

Vreme provedeno u svemiru: 37 godina

Sa zlatnom pločicom sa ugraviranim porukama i zvucima Zemlje u sebi, Voyager 1 predstavlja usamljenog emisara čovečanstva u svemiru.

Voyager 1 i njegov naslednik Voyager 2 lansirani su 1977. Pokreću ih nuklearne baterije sa kompjuterima koji imaju svega 68 KB memorije, ali traju daleko duže nego što je bilo ko od naučnika očekivao.

Od kako su napustili Sunčev sistem, NASA je promenila naziv misije u Interstellar Mission.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online