Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.10.2013.
08:00
tportal.hr A

Naši preci su videli eksploziju ogromne crne rupe

Pre dva miliona godina ljudski preci su na noćnom nebu mogli da vide eksploziju supermasivne crne rupe u središtu Mlečnog puta koja je svojim sjajem bila rival Mesecu, a sličan sjaj bismo jednog dana mogli da vidimo i mi, otkrio je tim australijskih astronoma.

Crna rupa koja emituje svetlost
 

Ovo otkriće potvrdilo je pretpostavke da snaga crnih rupa može da oscilira od najmanje do naveće u relativno kratkom kosmičkom vremenu, a istovremeno je rešilo dve naizgled nevezane misteriozne galaktičke pojave.

"Astronomi već dvadesetak godina pretpostavljaju da se dogodila ovakva velika eksplozija u vreme dok je Homo erectus koračao Zemljom. Međutim, sada znamo da se uspavani zmaj, mase četiri miliona puta veće od Sunca, opet probudio", rekao je za časopis Astrophysical Journal glavni istraživač profesor Džoš Blend-Hotorn sa Univerziteta u Sidneju.

 

Možda je vidimo i mi?

Crna rupa u Mlečnom putu Sagitarius A, trenutno je uspavana, međutim, nitko ne zna kada će se pokrenuti i pretvoriti u blještavo aktivno galaktično jezgro. Budući da se crna rupa može aktivirati u bilo kojem trenutku, postoji realna mogućnost da i mi u neko dogledno vreme vidimo sličan prizor kakav su gledali naši preci. "Ima puno zvezda i gasova koji mogu da upadnu u vreo disk oko crne rupe. Postoji oblak gasova koji se naziva G2 koji bi prema predviđanjima astronoma mogao da dođe do crne rupe negde tokom sledeće godine. On je malen, ali ipak se veselimo vatrometu koji će napraviti', rekao je Blend-Hotorn.

Kako crne rupe svetle?

Crne rupe smo navikli zamišljati kao tela koja gutaju sve pa čak i svetlost. Zato može da izgleda čudno da se pretvaraju u najsjajnije objekte u svemiru. No spomenuti sjaj ne dolazi iz njihovih središta već iz tzv. akrecijskih diskova u kojima se materija koju usisavaju sudara, a potencijalna i kinetička energija pretvaraju u zračenje. Kada supermasivne crne rupe, koje se nalaze u središtima svih većih galaksija, počnu snažno da zrače, nazivaju se aktivnim galaktičkim jezgrama (AGN).

Rešenje dve misterije

Nova istraživanja ponudila su odgovore na dve misterije koji su do nedavno zbunjivale astronome. Naime, NASA-in svemirski teleskop Fermi 2010. je otkrio dva ogromna sjajna mehura ispod i iznad središta Mlečnog puta. kompjuterske simulacije s početka 2013. pokazale su da su oni mogli da nastanu u kolosalnoj eksploziji naše crne rupe Sagitarius A pre nekoliko miliona godina.

Druga zagonetka koju su naučnici nisu mogli da rešiti bilo je pitanje kako je nastao neobično snažan sjaj gasova u Magelanovom potoku. Naime, naučnici su izračunali da je zračenje zvezda koje danas vidimo oko stotinu puta preslabo da bi ga objasnilo.

"Galaksija nikada nije mogla stvoriti dovoljno UV zračenja za takav sjaj, Stoga je jedino objašnjenje da ga je stvorio naš zmaj, masivna crna rupa", rekao je Blend-Hotorn.

Pročitajte sve što smo pisali o crnim rupama OVDE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online