Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.04.2013.
08:00
B92 A

Kako da baterija traje što duže?

Hteli mi to da priznamo ili ne, ali svi naši uređaji ne vrede ništa ako baterija u njima nije napunjena. Ukoliko želimo da nam ta baterija što duže traje i verno nam služi, treba da se brinemo o njoj. Kako? Uz pomoć nekoliko jednostavnih saveta.

Glavni neprijatelj baterija je visoka temperatura
 


Koliko često punite svoje prenosne uređaje - laptop, mobilni telefon, tablet? Jeste li primetili da ih je sve češće potrebno puniti? O punjenju naših prenosnih uređaja najviše razmišljamo u trenucima kad je baterija pri kraju ili već pišti za strujom. Ostatak vremena ignorišemo činjenicu da ti uređaji imaju bateriju, koja zbog sve tanjih i manjih uređaja ne može imati i veliki kapacitet.


Tokom godina pojavilo se i nekoliko saveta koji su korisnike upozoravali da ne dopunjuju baterije jer će tako smanjiti njihov kapacitet. Drugi su upozoravali da nikad ne dopuste da im se isprazni baterija do kraja, a treći su pak govorili kako bateriju treba dopunjavati kad god se to može.


Budući da su se tokom godina promenile baterije pa tako i saveti brojni korisnici više nisu sigurni kako se odnositi prema svojim baterijama. Stoga nije loše isprobati nekoliko saveta kako što duže održati bateriju u što boljoj formi.


Prenosni računari

Laptop, notebook, netbook, ultrabook ili nešto peto, nema veze. U proseku litijum-jonska baterija u prenosnom računaru ima vek trajanja od 18 do 24 meseca. Međutim, možete joj produžiti životni vek ako je ne prepunjujete.


Naime, glavni neprijatelj baterija je visoka temperatura, a temperatura unutar prenosnog računara koji radi nekoliko sati priključen na struju može dostići i više od 40 stepeni. Bateriju bi trebalo držati napunjenu između 20 i 80 posto, a prilikom punjenja ne dopustiti da se puni i nakon što je dostigla 100 posto.


Takođe, život baterije možete produžiti i ako osigurate dobro hlađenje svog prenosnog računara. Stoga je najbolje bateriju puniti kad računar nije u upotrebi. Idealno bi bilo izvaditi bateriju ako prenosni računar koristimo u kancelariji ili kod kuće i spojiti ga direktno na izvor električne energije. Na taj se način sprečava pregrejavanje i prepunjavanje baterije i produžuje njeno trajanje.


Kod novijih računara koji imaju ugrađene baterije, proizvođači upotrebljavaju algoritam koji će zaustaviti punjenje baterije kad je ona gotovo napunjena do kraja. No, ipak bi bilo najbolje izvaditi bateriju iz računara kad je on priključen na struju.


Mobilni telefoni, kamere i drugi aparati

I ovde se primenjuje pravilo kao i kod prenosnih računara - neka baterija bude između 20 i 80 posto i dalje od izvora topline. Takođe, trebalo bi izbegavati korišćenje uređaja tokom veoma niskih temperatura jer će i hladnoća dodatno isprazniti bateriju.


Ako pojedine uređaje nećete koristiti duže vreme, trebalo bi bateriju prvo napuniti na otprilike 40 posto, a potom je izvaditi iz uređaja. Naime, baterije same tokom vremena gube energiju, a delimičnim se punjenjem osigurava da zbog pražnjenja baterija ne dođe na opasno niske nivoe s kojih se neće moći oporaviti.


Vađenjem baterije iz uređaja, uklanjate mogućnost kratkog spoja ili eventualnog curenja iz baterije u uređaj, čime bi uređaj verojatno bio uništen.


Takođe, povremeno bi trebalo bateriju u potpunosti isprazniti i potom napuniti do kraja. Ovaj postupak ne utiče toliko na njein kapacitet, koliko na senzor koji meri napunjenost i signalizira nam kada je baterija pri kraju. Naime, ti senzori zbog stalnih dopunjavanja s vremenom postaju neprecizni pa ih treba 'resetovati' kako biste tačno znali kada treba da je napunite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online