Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.02.2013.
08:00
B92 A

Nema zaštite od asteroida

Sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić izjavio je da još ne postoji globalni sistem zaštite od udara asteroida, a da je, prema mišljenju stručnjaka, najbolji način za sprečavanje njihovog pada na Zemlju, blagovremeno skretanje sa opasnih putanja.

Foto: Ilustracija
 

Jeličić je za agenciju Beta rekao da pojedini naučnici predlažu da se u takvim situacijama koriste rakete sa nuklearnim bojevim glavama, ali je i upozorio da bi usled njihove upotrebe došlo do kontaminacije Zemljine atmosfere radioaktivnim materijalom.

"Za sada ne postoji funkcionalan program zaštite od takvih tela. Jedini spas bi predstavljalo iseljavanje stanovništva sa ugroženih područja Zemljine lopte. Dobro poznavanje opasnog meteorida, kako se nazivaju nebeska tela koja nisu ušla u Zemljinu atmosferu, dozvoljava da se dosta precizno odredi mesto pada meteorita", rekao je Jeličić.

On je istakao da do danas evakuacija stanovništva nije bila potrebna, a da su žitelji ruskog Čeljabinska, gde je pao meteor, indirektno stradali od bolida, odnosno od udarnog talasa nastalog pri njegovoj eksploziji.

Odgovarajući na pitanje koja agencija je zadužena za praćenje asteroida, kometa i planetskih satelita na globalnom nivou, Jeličić je kazao da u okviru Međunarodne astonomske unije, poslove oko kretanja malih tela Sunčevog sistema, njihovog imenovanja i klasifikovanja vodi Centar za male planete (Minor Planet Center).

"Koliko je meni poznato, američka vlada finansira tri službe koje su posvećene praćenju kretanja takvih nebeskih tela i one su do sada otkrile više desetina hiljada asteroida. Španija, u opservatoriji La Sagra, ima službu za otkrivanje i praćenje prirodnih i veštačkih nebeskih tela", kazao je Jeličić.

Za razliku od asteroida 2012 DA 14, čija je putanja u potpunosti određena i koji je prošlog petka prošao pored Zemlje na udaljenosti od 27.680 kilometara, elementi putanje bolida iznad Rusije i Kube bili su nepoznati za stručnu javnost.

Komentarišući predlog potpredsednika ruske vlade Dimitrija Rogozina da se formira globalni sistem za odbranu od pretnji iz svemira, Jeličić je rekao da je takva inicijativa dobra, ali je i dodao da bi njena realizacija zahtevala ogromna finansijska sredstva.

"Pročitao sam da je Ruska akademija nauka napravila projekat za izradu antimeteorskog štita i da ga je predala Rogozinu. Procenjuje se da je za njegovu izgradnju potrebno izdvojiti dve milijarde dolara, pa je teško očekivati da bi u skorije vreme moglo doći do realizacije takvog projekta", kazao je Jeličić.

Više od 1.200 ljudi povređeno je prošlog petka u gradu Čeljabinsku u Rusiji prilikom eksplozije meteora iznad Urala, a materijalna šteta, izazvana udarnim talasom, procenjena je na 30 miliona dolara.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA, prečnik meteora je iznosio 17 metara, a u atmosferu je ušao brzinom od 64.000 kilometara na sat.

Procenjuje se da je prilikom eksplozije meteora teškog oko 10.000 tona oslobođena energija od 500 kilotona, što je skoro trideset puta više od snage atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine..

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.02.2013. 12:28
најидеалније оружје за уништавање цивилизација је управо метеор, ни мало напреднија цивилизација не би могла да реши то питање, брзине тела су толико велике , да већина људи данас једноставно не могу да направе слике у глави, ту ракете и балистика не помаже. хипоптетички први корак мора да се пошаљу сателити за осматрање на много већој удаљености од земље, имате представу тачно из које области ортоновог облака и кујперовог појаса објекти искакају из својих путања, значи треба имати очи и уши тамо,то би била прва предстража за тела која улечу из спољног свемира, према сунцу,друга предстража у орбити око јупитера која би служила и као релејна станица између прве предстраже и Земље...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online