Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.09.2011.
09:13
Vestionline A

CERN-ovo otkriće omogućava putovanje u vreme

Vodeći svetski naučnici kažu da bi otkriće da se neke subatomske čestice kreću brže od svetlosti, ukoliko bude potvrđeno, moglo dovesti do toga da se značajno preispitaju postojeće teorije o stvaranju kosmosa. Ukoliko budu potvrđeni, ovi rezultati bi teoretski mogli da znače i mogućnost "putovanja kroz vreme"

Fantastičan vremeplov: Ako nešto putuje brže od svetlosti onda će na svoje odredište stići pre nego što je krenulo!

Džef Foršo, profesor fizike na Univerzitetu u Mančesteru, kazao je za Rojters da bi, ukoliko budu potvrđeni, rezultati CERN-a mogli značiti da bi teoretski bilo moguće "slati informacije u prošlost".

"Drugim rečima, bilo bi moguće putovanje kroz vreme u prošlost, mada to ne znači da bismo u skorije vreme mogli da pravimo vremeplove."

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) je saopštila da su trogodišnja merenja pokazala da neutrini razdaljinu od 730 kilometara, između italijanskog grada Gran Saso i Ženeve, u proseku pređu za oko 60 nanosekundi brže od svetlosti - što je sitna razlika koja bi ipak mogla da opovrgne ključni deo Ajnštajnove "specijalne teorije relativiteta" iz 1905. po kojoj se ništa u univerzumu ne kreće brže od svetlosti i koja praktično predstavlja temelj moderne fizike.

Fizičari kažu da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.

"Naši rezultati su izuzetno pouzdani, nekoliko puta smo proverili, nismo pronašli greške i potpuno smo sigurni u naše otkriće, ali je ipak potrebno da i druge kolege obave testiranja kako bi ih potvrdili. Ipak, po novim otkrićima, nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo. Teorija koja je objašnjavala sve, od crnih rupa do Velikog praska do sada se pokazala kao neprikosnovena, međutim, moguće je da je došlo vreme da to sve preispitamo", rekao je Antonio Ereditato iz CERN-a.

"Izvanredne tvrdnje zahtevaju izvanredne dokaze, a ovo je jedna od takvih tvrdnji", rekao je Rojtersu eminentni kosmolog i astrofizičar Martin Ris.

Stiven Hoking

"Prerano je komentarisati ovako nešto", kazao je profesor Stiven Hoking, najpoznatiji svetski fizičar. "Potrebno je još eksperimenata i pojašnjenja", dodao je Hoking.

Postoje i naučnici koji sa skepsom prilaze ovom otkriću poput Dru Badena sa katedre za fiziku Univerziteta u Merilendu koji tvrdi da je u pitanju "magični tepih, otkriće koje je previše fascinantno da bi bilo istinito".

Direktor istraživanja u CERN-u Serđo Bertoluči je kazao da ukoliko otkriće bude potvrđeno, a najmanje dve odvojene laboratorije će najverovatnije u bliskoj budućnosti početi da rade na tome, "to bi moglo promeniti naš pogled na fiziku".

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 10:55
Све су то мрвице Теслиних открића и спознаја. Сви сте ви за њега бебе... и тако кад год прочитам неку вест из науке, прво ми прође кроз главо... е кад је Тесла о томе говорио да је могуће...
Subota 24.09.2011. 20:27
Cernovo kapitalno otkrice nam moze omoguciti divne stvari kao sto su namestanje loto-a, berzanske manipulacije, sprecavanje sopstvene tragedije pa cak i rodjenja, stvar lezi samo u cesticama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online