Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.03.2011.
08:00
Vestionline A

Topljenje polarnog leda preti Zemlji!

Do 2050. nivo mora porašće za 32 centimetra, od čega će 15 biti uslovljeno topljenjem ledenih ploča Grenlanda i Antarktika, ako one nastave da se tope sadašnjim tempom, rezultati su dvadesetogodišnjeg satelitskog merenja.

Topljenje leda zastrašujuće brzo napreduje

Istraživanja pokazuju da ledene ploče Grenlanda i Antarktika gube masu sve bržim tempom i sugerišu da topljenje ledenih ploča postaje glavni faktor rasta nivoa mora, mnogo ranije nego što se predviđalo, preneo je Glas Amerike.


Reč je o američkoj studiji koja je dosad najduže pratila zbivanja na polarnim ledenim pločama: gotovo dvadeset godina svakodnevnih satelitskih merenja sa regionalnim klimatskim modelima.

Slika koja se stvara je potpuno jasna, kaže glavni autor studije Erik Rignot: "Ono što vidimo i na Antarktiku i na Grenlandu je povećanje mase leda koja se izgubi u moru: svake godine otopi se sve više leda."

Autori takođe kažu da se gubitak leda iz ploča koje prekrivaju ogromna područja kopna događa tri puta brže nego iz manjih ledenih vrhova i planinskih glečera.
Rignot, glaciolog sa Univerziteta Kalifornije i Nasine navigacione laboratorije (JPL), kaže da to nije neočekivano: "Sada su otprilike jednaki, ali ako se nastavi isti trend u planinskim glečerima i u ledenim pločama, onda će ploče postati dominirajući faktor u dizanju nivoa mora. To nije začuđujuće, jer one sadrže daleko više leda, dakle imaju i mnogo veći potencijal za povišenje nivoa mora."


Do 2050. nivo mora porašće za 32 centimetra, od čega će 15 santimetara biti uslovljeno topljenjem ledenih ploča Grenlanda i Antarktika, ako one nastave da se tope sadašnjim tempom, rezultati su dvadesetogodišnjeg satelitskog merenja.
Rignot kaže da je to više nego što je predvideo Međuvladin panel Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, kao i da uloga ledenih ploča nije sekundarna u budućem dizanju nivoa mora.


On ocenjuje da studija dokazuje da je globalno zagrevanje realnost i velik razlog za zabrinutost, posebno za stanovnike obala, jer im ostavlja manje vremena za reagovanje na dizanje nivoa mora.


Naučnik ističe da bi topliji okeani, takođe, mogli da ubrzaju otapanje polova, jer se na mestima gde okean postaje topliji led na rubovima brže topi i glečeri brže otiču u more.


Rignot poručuje da je važno da se nastavi sa osmatranjem ledene ploče i koriste ti podaci zajedno s onima zabeleženim kroz duže vremenske periode u stvaranju modela koji će bolje prognozirati otapanje ledenih ploča u dolazećem veku.
Studija je objavljena u časopisu "Džiofizikal risrč leters" (Geophysical Research Letters) izdatom ovog meseca.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 13:27
nista novo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online