Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2019.
01:30
Mondo.rs, Vestionline A

Verovatno čistite lice pogrešno

Čišćenje lica ima smisla, tj. štiti kožu od pojave bubuljica i ubrzanog starenja, samo ako to radite kako treba. Molekularni biolog i stručnjak za podmlađivanje kože dr Rozina Ali kaže da nepravilno čišćenje lica može da učini da koža izgleda lošije i starije.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- To je čak i gore od neskidanja šminke sa kože u mladosti - kaže dr Ali, dodajući da ima iste efekte - zatvara pore, dovodi do pojave bubuljica, isušuje kožu.

Naravno, nikako ne savetuje da spavate sa šminkom jer na taj način ona ulazi u svaku linijicu i čini bore vidljivijim.

Dr Ali otkriva nekoliko saveta koji će pomoći da vam lice bude čisto i sprečiće ranu pojavu bora.

Ne preterujte

Dok su starije generacije naučene da lice peru vodom, mlađa generacije preterano tretira kožu jakim proizvodima i hemikalijama.

Zlatno pravilo je, kaže ona, da nežno čistite lice, birate blaže proizvode, i da vam to postane ritual.

Nakon čišćenja lica uvek sačekajte nekoliko minuta i proverite kako se vaša koža "oseća" - trebalo bi da bude mekana. Ako je ubrzo nakon čišćenja suva, to znači da je proizvod koji koristite previše jak i grub za vašu kožu, i da skida prirodna ulja sa lica.

Dr Ali zato naglašava da smo svi različiti i da proverite kakva je vaša koža nakon čišćenja.

Neka vam piling postane rutina

Ćelijama kože treba oko dve nedelje da iz unutrašnjih slojeva stignu do površine kože. Te mrtve ćelije kože ostaju na površini još oko dve nedelje i formiraju zaštitni sloj u kojem se skladište lipidi i sebum.

Kako starimo, mrtve ćelije kože sve duže ostaju na površini, čak i po nekoliko nedelja, zbog čega koža ne izgleda glatko, a te ćelije sprečavaju i proizvode da prodru dublje u kožu. Zbog toga je piling koristan.

Piling pomaže da koža dobije volumen, da bude hidrirana i štiti je od spoljašnjih faktora poput UV zraka, hemikalija i mikroba. Dr Ali kaže da bi trebalo raditi piling lica dva do tri puta nedeljno, a najbolje uveče.

Sa druge strane, previše česti pilinzi mogu da rezultiraju suvom, osetljivom kožom sklonom pojavi bubuljica, tako da, opet ističe doktorka, budite nežni.

Najčešće greške u čišćenju lica

Ako perete lice samo vodom, grešite. Voda sama po sebi ne može da ukloni svu prljavštinu, šminku, niti višak sebuma, ističe dr Ali.

Svakodnevni pilinzi su takođe jedna od čestih greška.

"To verovatno čini više štete nego koristi. Nepotrebno je i može da iritira kožu, da je učini osetljivom i sklonom pojavi bubuljica".

Takođe, nije dobro ni da perete lice običnim sapunom, kako to mnogi rade.

- Sapun može da ukloni prirodna ulja sa kože, zbog čega će ona postati suva. Štaviše, sapun može da naruši vašu prirodnu pH vrednost kože - upozorava ona.

I pranje lica samo uveče je greška.

"Mikroorganizmi sa jastuka mogu tokom noći da se prenesu na lice, baš kao i ulja sa vaše kose, pljuvačka... Zato je važno da i ujutru očistite lice". Naravno, ona dodaje da je jako važno da i uveče očistite lice, kako biste uklonili svu prljavštinu koja se nakupi na koži tokom dana.

Pazite da ne perete lice vrućom vodom - to je greška, jer će topla voda isušiti kožu i razbiti osetljiva tkiva. Najbolje je da lice perete mlakom vodom.

Ne koristite bilo koji tonik za čišćenje lica, već odaberite onaj koji odgovara vašem tipu kože - jedino tako ima efekta i smisla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online