Subota 20. 4. 2019.
Washington
120
 • Chicago
  70
 • New York
  210
 • Belmont
  190
 • Atlanta
  170
 • Boston
  160
 • Firt
  210
 • Denver
  230
 • Detroit
  50
 • Dover
  220
 • Hartford
  190
 • Orlean
  140
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  210
 • Portland
  220
 • Salem
  70
 • Santa Fe
  110
 • Tampa
  260
 • Topeka
  120
0
Petak 25.01.2019.
09:00
Sponzorisani tekst A

Razumeti pacijente je ključ za uspeh operacije povećanja grudi

Razgovarali smo sa dr Igorom Georgijevim, specijalistom plastične i estetske hirurgije, "Atlas" bolnice, o najvažnijim elementima najpopularnije estetske operacije - povećanja grudi. Pitali smo ga da nam na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva objasni koliko se i kako ova operacija vremenom promenila i koji su ključni elementi za rezultat kojim će biti zadovoljni i pacijentkinje i hirurg.

Promo
Atlas Estetika - tim

Estetskom hirurgijom, što znači i operacijama povećanja grudi, bavite se 15 godina. U odnosu na početak Vašeg rada šta se i koliko promenilo kada su u pitanju izvođenja, implantati i pacijenti?

- Svi mi koji se bavimo plastičnom estetskom hirurgijom počinjali smo na isti način, pokušavajući da što vernije ponovimo ono čemu su nas učile naše starije kolege, da bismo tek kasnije počeli da razmišljamo kako da neke stvari uradimo drugačije radi postizanja boljeg rezultata. Naravno, u početku su i pacijentkinje bile manje izbirljive i uglavnom zadovoljne ukoliko se operacijom postigla željena veličina grudi. Vremenom je naš zadatak postao, ne samo da povećamo grudi, već i da operacijom uskladimo želju pacijentkinje sa anatomijom njenog tela i da izaberemo najbolji implantat za svaki pojedinačni slučaj.

Iako se operacija povećanje grudi smatra tehnički jednostavnom, ona to nije. Ona se godinama menjala, kako u tehnikama izvođenja, tako i u mogućnostima izbora najboljeg implantata. Da bi se sve to pratilo bilo je neophodno stalno se usavršavati, odlaziti na kongrese u zemlji i inostranstvu, razgovarati sa kolegama i razmenjivati iskustva.

To mi je omogućilo da se usavršim u različitim tehnikama augmentacije grudi, da savladam sva tri moguća pristupa za postavljanje implantata - oko areole, ispod inframamarne brazde i kroz pazuh. Tako sam se lično uverio zašto je nešto bolje, koji je pristup primereniji ovom ili onom slučaju, kada su komplikacije češće i veće. To je dovelo do veće preciznosti u radu. Smanjen je broj postoperativnih komplikacija i do minimuma je smanjeno traumatizovanje tkiva tokom operacije, čime se ubrzao i olakšao oporavak.

Implantati su kao jedan od glavnih elemenata operacije povećanja grudi takođe pretrpeli veliku promenu. Koliko je to uticalo na kvalitet postignutih rezultata?

Promo
Dr Igor Georgijev

- Na tom planu je došlo do ogromnog napretka. Dok smo na početku mogli da biramo između dva tipa implantata, okruglih i anatomskih, danas postoji široka ponuda po veličini, obliku, projekciji i vrsti omotača.

Svim tim poboljšanjima došli smo u situaciju da iz operacije u operaciju radimo sve bolje, da svakodnevno unapređujemo mnoge stvari.

To najviše govori u prilog tome da povećanje grudi nije rutinska operacija, već operacija koja je tehnički relativno jednostavna, ali sa ogromnim brojem detalja koji nas primoravaju da svakoj ženi priđemo na individualan način. Da bi se to postiglo neophodno je ogromno znanje i iskustvo, iako smo na početku rada mislili da o tome sve znamo.

Radite u jednoj od najbolje opremljenih privatnih bolnica. Koliko je za hirurga i pacijenta prednost kada se operacija radi u sistemu kakav je Atlas opšta bolnica?

- Prednosti su velike jer "Atlas" bolnički sistem ima sve elemente na jednom mestu - najbolju opremu i kadrove. Svaka operacija prolazi na najbezbedniji i za pacijenta komforan način, od momenta prijema do otpuštanja iz bolnice. Na delu je potpuna posvećenost pacijentu. Tim sa kojim radim je utreniran da u svakom momentu može da odgovori na svaku situaciju. Bolnica je napravljena i funkcioniše prema principima koji važe u zemljama sa najrazvijenijom medicinskom službom. Ubeđen sam da u dobrom prostoru sa odličnom opremom hirurg može da pruži najbolje rezultate.

"Atlas Estetika" je u okviru "Atlas" bolnice prva u regionu počela da radi operacije povećanja grudi u lokalnoj anesteziji. Kakva su prva iskustva?

- Veliki sistem kakav je "Atlas" bolnica omogućava da uvodimo u svoju praksu nove postupke koji znatno olakšavaju rad hirurga i pružaju komfor pacijentima. TPB anestezija je lokalna anestezija koja se daje u prostor između rebara i kičmenih pršljenova. Ona omogućava da operaciju povećanja grudi radimo i kod pacijentkinja koje su je izbegavale zbog straha od opšte anestezije, bez obzira na to koliko su rizici bili minimalni. Ova vrsta anestezije znači i manje neprijatnih posledica nakon buđenja iz totalne anestezije: mučnine, pospanosti, dezorijentisanosti, manje postoperativno davanje analgetika radi smanjenja bolova. Nakon operacije pacijentkinja istog dana može da napusti bolnicu. Uz smanjenje troška operacije zbog kraćeg vremena ostanka u bolnici, TPB anestezija može redukovati cenu operacije za ne baš tako simboličan iznos.

Kako reaguju pacijentkinje na predlog da se operacija radi u takvoj anesteziji?

- S obzirom na to da smo tek nedavno uveli ovaj postupak, reakcije su dobre. Najveća prepreka je izražen strah od "prisustvovanja" vlastitoj operaciji, ali se sve više, posebno mlađih žena, odlučuje na nju. Procentualno to je oko 20%, ali tako je bilo i sa uvođenjem epiduralne anestezije dok to nije postao standard.

Zakažite konsultacije sa hirurzima Atlas Estetike na telefon: +381 11 785 88 88.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Ukoliko vam je teško da ostvarite svoje poslovne namere nemojte očekivati nemoguće rešenje, već zatražite nečije dodatno razumevanje. Nema razloga da prikrivate istinu o stvarima koje postaju očigledne. Potrebna vam je partnerova podrška u različitim situacijama. Budite odmereni i taktični.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Ukoliko vam je teško da ostvarite svoje poslovne namere nemojte očekivati nemoguće rešenje, već zatražite nečije dodatno razumevanje. Nema razloga da prikrivate istinu o stvarima koje postaju očigledne. Potrebna vam je partnerova podrška u različitim situacijama. Budite odmereni i taktični.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Bez obzira na vašu snalažljivost u poslovnim susretima, postoje stvari koje se ne uklapaju u vašu početnu procenu. Potrebno je da korigujete svoje prvobitne stavove u dogovoru sa bliskim saradnicima. Suviše brinete bez razloga, partner trenutno ne želi da vam poverava svoje misli ili neke planove. Odmarajte se.
 • 2019 © - vesti online