Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2019.
09:00
Sponzorisani tekst A

Razumeti pacijente je ključ za uspeh operacije povećanja grudi

Razgovarali smo sa dr Igorom Georgijevim, specijalistom plastične i estetske hirurgije, "Atlas" bolnice, o najvažnijim elementima najpopularnije estetske operacije - povećanja grudi. Pitali smo ga da nam na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva objasni koliko se i kako ova operacija vremenom promenila i koji su ključni elementi za rezultat kojim će biti zadovoljni i pacijentkinje i hirurg.

Promo
Atlas Estetika - tim

Estetskom hirurgijom, što znači i operacijama povećanja grudi, bavite se 15 godina. U odnosu na početak Vašeg rada šta se i koliko promenilo kada su u pitanju izvođenja, implantati i pacijenti?

- Svi mi koji se bavimo plastičnom estetskom hirurgijom počinjali smo na isti način, pokušavajući da što vernije ponovimo ono čemu su nas učile naše starije kolege, da bismo tek kasnije počeli da razmišljamo kako da neke stvari uradimo drugačije radi postizanja boljeg rezultata. Naravno, u početku su i pacijentkinje bile manje izbirljive i uglavnom zadovoljne ukoliko se operacijom postigla željena veličina grudi. Vremenom je naš zadatak postao, ne samo da povećamo grudi, već i da operacijom uskladimo želju pacijentkinje sa anatomijom njenog tela i da izaberemo najbolji implantat za svaki pojedinačni slučaj.

Iako se operacija povećanje grudi smatra tehnički jednostavnom, ona to nije. Ona se godinama menjala, kako u tehnikama izvođenja, tako i u mogućnostima izbora najboljeg implantata. Da bi se sve to pratilo bilo je neophodno stalno se usavršavati, odlaziti na kongrese u zemlji i inostranstvu, razgovarati sa kolegama i razmenjivati iskustva.

To mi je omogućilo da se usavršim u različitim tehnikama augmentacije grudi, da savladam sva tri moguća pristupa za postavljanje implantata - oko areole, ispod inframamarne brazde i kroz pazuh. Tako sam se lično uverio zašto je nešto bolje, koji je pristup primereniji ovom ili onom slučaju, kada su komplikacije češće i veće. To je dovelo do veće preciznosti u radu. Smanjen je broj postoperativnih komplikacija i do minimuma je smanjeno traumatizovanje tkiva tokom operacije, čime se ubrzao i olakšao oporavak.

Implantati su kao jedan od glavnih elemenata operacije povećanja grudi takođe pretrpeli veliku promenu. Koliko je to uticalo na kvalitet postignutih rezultata?

Promo
Dr Igor Georgijev

- Na tom planu je došlo do ogromnog napretka. Dok smo na početku mogli da biramo između dva tipa implantata, okruglih i anatomskih, danas postoji široka ponuda po veličini, obliku, projekciji i vrsti omotača.

Svim tim poboljšanjima došli smo u situaciju da iz operacije u operaciju radimo sve bolje, da svakodnevno unapređujemo mnoge stvari.

To najviše govori u prilog tome da povećanje grudi nije rutinska operacija, već operacija koja je tehnički relativno jednostavna, ali sa ogromnim brojem detalja koji nas primoravaju da svakoj ženi priđemo na individualan način. Da bi se to postiglo neophodno je ogromno znanje i iskustvo, iako smo na početku rada mislili da o tome sve znamo.

Radite u jednoj od najbolje opremljenih privatnih bolnica. Koliko je za hirurga i pacijenta prednost kada se operacija radi u sistemu kakav je Atlas opšta bolnica?

- Prednosti su velike jer "Atlas" bolnički sistem ima sve elemente na jednom mestu - najbolju opremu i kadrove. Svaka operacija prolazi na najbezbedniji i za pacijenta komforan način, od momenta prijema do otpuštanja iz bolnice. Na delu je potpuna posvećenost pacijentu. Tim sa kojim radim je utreniran da u svakom momentu može da odgovori na svaku situaciju. Bolnica je napravljena i funkcioniše prema principima koji važe u zemljama sa najrazvijenijom medicinskom službom. Ubeđen sam da u dobrom prostoru sa odličnom opremom hirurg može da pruži najbolje rezultate.

"Atlas Estetika" je u okviru "Atlas" bolnice prva u regionu počela da radi operacije povećanja grudi u lokalnoj anesteziji. Kakva su prva iskustva?

- Veliki sistem kakav je "Atlas" bolnica omogućava da uvodimo u svoju praksu nove postupke koji znatno olakšavaju rad hirurga i pružaju komfor pacijentima. TPB anestezija je lokalna anestezija koja se daje u prostor između rebara i kičmenih pršljenova. Ona omogućava da operaciju povećanja grudi radimo i kod pacijentkinja koje su je izbegavale zbog straha od opšte anestezije, bez obzira na to koliko su rizici bili minimalni. Ova vrsta anestezije znači i manje neprijatnih posledica nakon buđenja iz totalne anestezije: mučnine, pospanosti, dezorijentisanosti, manje postoperativno davanje analgetika radi smanjenja bolova. Nakon operacije pacijentkinja istog dana može da napusti bolnicu. Uz smanjenje troška operacije zbog kraćeg vremena ostanka u bolnici, TPB anestezija može redukovati cenu operacije za ne baš tako simboličan iznos.

Kako reaguju pacijentkinje na predlog da se operacija radi u takvoj anesteziji?

- S obzirom na to da smo tek nedavno uveli ovaj postupak, reakcije su dobre. Najveća prepreka je izražen strah od "prisustvovanja" vlastitoj operaciji, ali se sve više, posebno mlađih žena, odlučuje na nju. Procentualno to je oko 20%, ali tako je bilo i sa uvođenjem epiduralne anestezije dok to nije postao standard.

Zakažite konsultacije sa hirurzima Atlas Estetike na telefon: +381 11 785 88 88.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online