Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.12.2018.
00:30
mondo.rs, Vestionline A

Zbog ovoga nikako da smršate

Nutricionista Rik Hej otkriva koja su to četiri razloga zbog kojih nikako da smršate - i možda ćete se iznenaditi.

pixabay
Pokušajte da zamenite kafu zelenim čajem tokom dana

Kafa

Čini vam se da ne biste mogli da preživite dan bez jutarnje kafe? Ili mislite da biste bili užasno neraspoloženi da ne popijete kafu? Danas je ovaj napitak uobičajeni deo savremenog života.

I ne morate da se odreknete kafe, ali možda ne bi bilo loše da obratite pažnju na to koliko šolja kafe dnevno popijete.

"Kafa stimuliše nervni sistem", kaže nutricionista Rik Hej. "Pored drugih efekata na telo, kafa može da ubrza neke telesne funkcije, i zbog toga, da snizi nivo šećera u krvi kako bi telo imalo dovoljno energije za sve te funkcije".

Verovatno ste čuli da kafa može da vam pomogne da sagorite više kalorija, i to donekle jeste tačno, ali samo donekle.

- Kada padne nivo šećera u krvi, naš mozak nas 'tera' da nešto pojedemo, kako bismo vratili šećer na normalan nivo - objašnjava Hej.

Međutim, kada počnemo da jedemo, mozgu je potrebno dvadesetak minuta da shvati da smo siti, zbog čega često pojedemo više nego što nam je potrebno.

"Naše telo oslobađa glukozu u krvotok od glikogena uskladištenog u mišićima i jetri. Opet, treba da prođe malo vremena dok sistem prepozna da je nivo šećera vraćen u normalu i da signalizira jetri i mišićima da prestanu da oslobađaju šećer u krv".

Hej upozorava da je rezultat toga nagla promena nivoa šećera u krvi, što dovodi do oslobađanja insulina iz pankreasa.

Insulin je hormon koji podstiče taloženje masti, što znači da ako se često dešavaju ove nagle promene nivoa šećera u krvi, to ima negativan efekat na vašu liniju.

Pokušajte da zamenite kafu zelenim čajem tokom dana.

- Tako ćete uneti manju dozu kofeina koja neće uticati na nivo šećera u krvi. A dokazano je i da ovaj čaj ubrzava metabolizam - kaže nutricionista.

Previše naporan trening

Telo najpre koristi ugljene hidrate jer brzo oslobađaju energiju. Tek kada se potroše svi ugljeni hidrati, telo traži alternativne izvore energije i tada počinje sagorevanje masti.

- Ako radite neke eksplozivne vežbe, vaše telo će prvo sagorevati kreatin iz mišića, ali to traje samo 20-30 sekundi. Telo će onda tražiti neki drugi izvor energije ako nastavite da vežbate. Tada u obzir dolaze ugljeni hidrati. Gram po gram, masti oslobađaju više energije (devet kalorija o gramu) u poređenju sa ugljenih hidratima (četiri kalorije po gramu), ali se taj proces odvija sporije i nije baš efikasan - objašnjava nutricionista.

To, naravno, ne znači da treba da najedete ugljenih hidrata pre treninga. "Vaše telo konstantno pokušava da sinhronizuje šta sagoreva sa tim koliko brzo sagoreva", kaže Hej.

Drugim rečima, tako što ćete prilagoditi svoju aktivnost tako da telu sagoreva masti, a ne mišiće, brže ćete smršati. Kako to da izvedete? Tako što ćete malo usporiti, a ne ubrzati. Najbolja varijanta je da radite trening nižeg intenziteta, ali da on traje duže.

To je, između ostalog, jedan od razloga zašto je bolje da, ako želite da smršate, brzo hodate pola sata, nego da trčite 15 minuta.

So i zaslađivači

Natrijum je mineral koji telo koristi da kontroliše količinu vode koja se nalazi u sistemu. Što je više natrijuma u telu, to se zadržava više vode koja se ne izbacuje kroz urin, pa može doći do zadržavanja viška tečnosti u telu.

To nije razlog da potpuno izbacite natrijum, odnosno so iz ishrane - natrijum je važna komponenta koja je potrebna ćelijama metabolizma. Sa druge strane, dobro je da ograničite unos soli, kako ne bi došlo do zadržavanja tečnosti usled preteranog unosa soli.  

Takođe, kada kažemo so, ljudi odmah pomisle na slanu hranu, ali veštački zaslađivači, na primer, sadrže natrijum-saharid i natrijum-ciklamat, koji su manje poznati izvori natrijuma.

Hej zbog toga savetuje da ograničimo unos soli korišćenjem začina i biljaka umesto toga, ali i da izbegavamo veštačke zaslađivače koliko god je moguće.

Ako baš ne možete bez zaslađivača, savetuje da se opredelite za med ili palmin šećer, steviju.

Kisela voda

Verovatno ste već čuli da gazirani napici nisu dobri ni za kilažu, ni za zdravlje uopšte, ali šećer nije jedini razlog za to.

Studije sprovedena 2017. godine je pokazala da ugljen-dioksid u gaziranim napicima može da utiče na kilažu oslobađanjem grelina - hormona gladi. Ovaj hormon kontroliše apetit i obaveštava vas kada je vreme za jelo.

Nutricionista savetuje da izbegavate gazirane napitke, uključujući i kiselu vodu.

- Najbolja i najbezbednija alternativa je da jednostavno pijete običnu vodu - kaže Hej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online