Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
01:30
Vestionline A

Dijeta koja je zaludela svet

Dijeta 30 dana, originalno "Whole 30", zapravo i nije klasična dijeta, već je potpuni prelazak na prirodnu, zdravu hranu tokom 30 dana.

Instagram/zsuzsubell
Upornošću i strpljenjem do savršene linije

U tom periodu u organizam se ne smeju unositi nikakvi šećeri i zaslađivači, brašno i proizvodi od brašna, polugotova jela, pržena i pohovana hrana. Nakon tih 30 dana, tvrde autori dijete, a potvrđuju oni koji su je držali, imaćete evidentne zdravstvene i estetske efekte. Kao prvo, smršaćete, ali ne bilo kako, već će vam se smanjiti masne naslage i celulit, a mišićna masa će se povećati. Vaša koža će zablistati, a akne, psorijaza, ekcemi biće blaži ili će nestati.

Kad je reč o zdravlju, nakon ovih 30 dana imaćete bolju krvnu sliku, brži metabolizam, jači imunitet, dok će se eventualni problemi sa varenjem regulisati. Bićete znatno otporniji na sve infekcije i upalne procese. Bolovi različitog porekla, na primer u vratu, leđima i ramenima, menstrualni bolovi, migrena, biće znatno slabiji. Svi koji su probali ovaj način ishrane osetili su da imaju više energije, da su manje umorni i bolje raspoloženi. Pravila su jednostavna, treba samo da budete istrajni i držite se doslovce preporučenog režima ishrane.

Dozvoljena hrana

Ma šta vi mislili, zdrava hrana ume da bude i te kako ukusna, naročito ako je pravilno kombinujete. Verujte, za mesec dana, koliko traje ovaj režim ishrane, zavolećete voće i povrće koje do juče niste želeli ni da pogledate.

MESO - Najbolje je da jedete kuvano ili pečeno meso na roštilju ili na suvom tiganju. Birajte belo pileće i ćureće umesto junetine, teletine ili svinjetine. Meso nemojte jesti češće nego jednom dnevno.

JAJA - Ako jedete i žumanca, ograničite se na dva cela jaja dnevno. Ako jedete samo belanca, možete da ih jedete neograničeno, kuvana ili pečena na maslinovom ulju.

RIBA - Najbolje bi bilo da birate masnu ribu, a to su tunjevina i losos. Naravno, sve vrste ribe su dozvoljene i poželjne. Ribu slobodno jedite i za dva obroka dnevno, ako vam se tako sviđa. Školjke i morske plodove možete da jedete jednom nedeljno, ali zamrznute ili u salamuri.

POVRĆE - Unosite sve vrste povrća. Slobodno jedite i presno, i bareno, i kuvano na pari. I jedite ga uz svaki obrok, u neograničenim količinama. Sve vrste salata koje sami napravite i začinite maslinovim uljem, prirodnim začinima i limunom poželjne su u vašem jelovniku. I salatu jedite uz svaki obrok u neograničenim količinama.

VOĆE - Jedite sve vrste voća, ali samo pre podne. Dozvoljena je jedna porcija svakog dana. Na primer, između doručka i ručka. Koštunjavo voće, badem, lešnik, brazilski orah, pistaći, indijski orah, takođe je dozvoljeno, a jede se presno ili pečeno, nikako prženo. Jedite najviše šaku dnevno.

MASNOĆE - Unosite dve supene kašike hladnoceđenog maslinovog ulja dnevno. Možete da jedete i gi puter, koji je pročišćen od mlečnih masnoća. Naime, proteini iz mleka i svih mlečnih proizvoda mogu negativno da utiču na rezultate ove dijete.

Zabranjena hrana

Mnoge namirnice jedemo zato što smo lenji da se potrudimo oko obroka, zato što nemamo hrabrosti da probamo nešto novo ili iz čiste loše navike. Razmislite... Znate li ikoga ko je bio na gubitku zato što je prestao da jede brzu hranu i čokoladne torte? Nema takvih, što znači da ni vama neće ništa faliti ako se odreknete šećera i mlečnih proizvoda.

ŠEĆER - Zabranjen je svaki šećer. I beli, i žuti. Zabranjeni su i prirodni zaslađivači kao što je javorov sirup, med, agava nektar, kokosov šećer, stevija itd. Čitajte etikete na namirnicama koje kupujete kako ne biste pojeli nešto što sadrži bilo kakav šećer.

ŽITARICE - Ne smete jesti nijednu vrstu žitarica. Dakle, zabranjena je pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, pirinač, proso, heljda... Ne dodajte u hranu mekinje i klice.

MAHUNARKE - Ne smete jesti ništa što sadrži skrob. Izbacite pasulj, grašak, leblebije, sočivo, kikiriki... Nije dozvoljena soja, kao ni proizvodi od soje, soja sos, miso, tofu...

MLEČNI PROIZVODI - Nikakvo mleko nije dozvoljeno, ni kravlje, ni kozje, ni ovčje, ni sojino. Kajmak, sir, kefir, jogurt, pavlaka - sve je zabranjeno.

ALKOHOL - Ne konzumirajte alkohol, čak ni za kuvanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online