Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.06.2016.
03:30
Vestionline A

Zbog ove hrane brže starimo

Razlog lošeg izgleda kože najčešće se krije u hrani i piću. Ono što jedemo podjednako je važno za naš izgled koliko i takozvane antiejdž kreme. Bore, suva koža, manjak elastičnosti, prirodna su posledica starenja, a negovanje kože iznutra može vam pomoći da usporite biološki sat. Kao što neke namirnice usporavaju starenje, tako ima i onih koje čine da delujemo starije nego što jesmo.

pixabay
Kako odoleti?

Šećer

Velike količine šećera mogu pokrenuti neželjene hemijske procese u organizmu. Kada jedete više šećera nego što vaše ćelije mogu da prerade, višak se spaja s belančevinama u procesu zvanom glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena - belančevine koja vašoj koži daje mladalački izgled.

So

Ako pazite na količine soli u pripremi hrane, to ne garantuje da je vaš unos soli automatski nizak. Obratite pažnju na namirnice koje su slanije nego što mislite, odnosno slanije nego što to možete da osetite. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica koje su "skladište soli": kupovno pecivo može da sadrži i do 230 mg kuhinjske soli. Klasičan komad pice sadrži do 760 mg, a tanjir supe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli. Mesne prerađevine su takođe pune soli, piše "Alternativa za vas".

Trans nezasićene masti

Osim što povećavaju rizik od srčanih bolesti, masti mogu doneti štetu i vašoj koži. One uzorkuju upale koje mogu oštetiti kolagen i učiniti vas osetljivijima na ultraljubičaste zrake, što je prvi uzrok starenja kože. Nemojte da vas zavara nalepnica na kojoj piše "0 g trans masti" jer to još uvek može značiti da namirnica sadrži 0,5 g veštačke masti. Obavezno izbegavajte proizvode čije etikete među sastojcima navode delomično hidrogenizovano ulje.

Nezdravi ugljenihidrati

Namirnice bogate jednostavnim ugljenim hidratima mogu oštetiti kolagen i vlakna kože. Beli hleb, rafinirane žitarice i testenina od belog brašna imaju visok glikemijski indeks (GI). Takva hrana povezana je s pojavom akni, jer u telu dolazi do porasta glukoze i insulina, pokazala je studija na Harvardskoj školi zdravlja.

Kafa

Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za vašu kožu i zube zbog visoke kiselosti, zato se savetuje da nakon kafe popijete vodu koja ima neutralnu pH vrednost.

Energetska pića

Takozvana energetska pića bogata su kofeinom, taurinom i šećerom, mogu pomoći da se privremeno osetite poletno i živahno, ali zapravo su izvor brojnih rizika i opasnosti za zdravlje. Energetska pića su visoko kisela pa štete zubima i koži. I sportski izotonični napici, proizvedeni za komercijalnu upotrebu, sadrže puno nezdravih sastojaka kratkotrajnog učinka.

Alkoholna pića

Klonite se alkohola jer zaista šteti zdravlju, ne samo što čini da naša koža brže stari. Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno da utiču na zdravlje i prerano starenje. Ako je rad jetre oslabljen, što se često dešava zbog prekomernog unosa alkohola, toksini se nakupljaju u organizmu i vaša koža može razviti niz problema poput akni i bora.

Preterano začinjena hrana

Jako začinjena hrana može tokom menopauze nauditi krvnim sudovima i učiniti da naša koža deluje starija nego što jeste.

Meso i mesne prerađevine

Puno je razloga zašto bi trebalo da izbaciti mesne prerađevine iz prehrane, a ubrzano starenje jedan je od njih. Brojne mesne prerađevine poput salama, kobasica i slanine sadrže konzervanse, koji mogu da pokreu upalne procese na koži i ubrzaju starenje. Također, često sadrže visoke količine soli, što može da uzrokuje nadutost. Masna hrana poput crvenog mesa stvara slobodne radikale - štetne komponente koje hvataju elektrone zdravih ćelija i time ih oštećuju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online