Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2016.
17:19
Vestionline A

Sve što niste znali o najomiljenijem ženskom oružju

Nema dileme da je karmin damama najomiljeniji deo šminke. Ruž je njihovo najmoćnije zavodničko oružje i prečica do samopouzdanja. Statističari su izračunali da prosečna žena tokom života koristi pet nijansi karmina i da u tašni uvek ima bar dva komada.

pixabay.com
Nijedna žena ne može bez njega

U svom životnom veku proguta između dva i tri kilograma ruža. Verovali ili ne, francuski naučnici su izračunali da muškarac sa ženskih usana tokom života pojede čak šest kilograma karmina.

Po nekim teorijama, ruž su izmislile žene Mesopotamije koje su razbijale poludrago kamenje i stavljale ga na usne. Za vreme antičke Grčke, žena s ružem za usne bila je prostitutka.

U starom Rimu karmin je bio pokazatelj društvenog statusa, pa su ga čak nosili i muškarci s obzirom na pripadnost određenom društvenom sloju. U prvom veku pre naše ere Kleopatra je koristila cvetne ekstrakte kako bi joj usne imale crvenu nijansu.

Dokone bogatašice u Italiji 13. veka nosile su ružičastu boju napravljenu od retkog pigmenta kako bi se razlikovale od nižih staleža. U Evropi, posebno u Velikoj Britaniji stavljanje ruža postalo je popularno u 16. veku, a uglavnom su ga koristile žene iz viših slojeva društva.

Ipak, članovi parlamenta ove države su 1650. godine hteli da zabrane korišćenje karmina opisujući ga kao "porok slikarstva". Ovaj predlog zakona nije prošao.

Za vreme Drugog svetskog rata, proizvodnja kozmetike osim ruževa za usne bila je ukinuta u Velikoj Britaniji zbog krize i štednje. Premijer Vinston Čerčil je odlučio da se nastavi proizvodnja karmina, smatrajući da to povoljno deluje na moral. Prodaja ruževa za usne nije opala ni za vreme rata.

Zvuči neverovatno, ali 1915. godine u Kanzasu je donet zakon prema kome je bilo dozvoljeno hapšenje žene mlađe od 44 godine koja nosi ruž za usne i ostalu šminku, uz obrazloženje da se na taj način o njoj stvara pogrešan utisak. Baš te iste godine Moris Levi dizajnira prvi karmin u metalnim tubama koje su se otvarale klizno.

To su bila prva metalna pakovanja za šminku. Dvadesetih godina prošlog veka Maks Faktor je kreirao kolekciju karmina tako da su dame mogle da kopirati boju i oblik usana najomiljenijih glumačkih zvezda. Tada je postao popularan karmin s mirisom, a najtraženiji je onaj s aromom trešnje.

Psiholozi danas tvrde da boja, ali i način na koji žene nanose karmin otkriva njihov karakter. Stručnjaci iz kozmetičke kuće Avon tvrde da se dame koje vole crveni karmin osećaju nadmoćno. Hrabre stavljaju narandžasti ruž. One koje nose ružičasti karmin uživaju u životu, opuštene su i šarmantne. Žene koje koriste neutralne nijanse ruža ne vole da su u centru pažnje, za razliku od dama koje vole ljubičaste karmine. One važe za zavodnice.

pixabay.com
Kako vi stavljate karmin?

Ogledalo karaktera

Kada je reč o načinu nanošenja, po ovoj teoriji, ravan vrh karmina govori da ste visokomoralna osoba. Veoma ste praktični, pa čak i konzervativni. Držite do sebe, volite da ostavite dobar utisak, ali niste opsednuti svojim izgledom. Zaobljen vrh karmina znači da ste opušteni i smireni. Dobronamerni ste i omiljeni u društvu.

Ako nanosite karmin tako da on maltene ostane kao nov, to znači da ste vrlo odgovorni. Uvek poštujete zadate rokove, pravi ste timski igrač, a može da se desi da svoje želje i potrebe gurnete u drugi plan.

Oblik ruža poput tobogana govori o duhovitoj, oštroumnoj i radoznaloj ženi. Volite zabave, proslave, a najviše volite kad ste u centru pažnje. Klonite se neurednog života.

Ako vaš karmin ima oštar, zakrivljeni vrh, vi ste spoj snažne energije i nežnosti. Vodite aktivan život, vrcate od ideja, mozak vam neprestano radi i uvek ste spremni za akciju. Uz sve to, veoma ste romantični.

Ukoliko je vrh vašeg karmina pravougaonog oblika, to znači da ste veliki perfekcionista i u poslu i u ličnim odnosima. Iako vas ponekad optužuju da ste cepidlaka, i saradnici i vaši bližnji se u velikoj meri oslanjaju na vas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online