Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.07.2015.
05:30
savrsena.com A

Konzervansi u kozmetičkim proizvodima

Večita dilema. Da vidimo šta kažu stručnjaci...

bellasugar.com
Prekratko traje krema bez konzervansa

Konzerviranje (engl. preservation) je reč koja označava održavanje, održanje, čuvanje; princip konzervacije energije, načelo održanja energije; spremanje hrane biljne i životinjske (sušenjem, salamurom, dimljenjem, toplotom, hladnoćom i hemikalijama), tako da se može sačuvati od kvarenja duže vreme. (lat.)

Konzervansi su supstance koje se dodaju kozmetičkim proizvodima da bi se sprečila kontaminacija mikroorganizmima (što podrazumeva bakterije i gljivice) te na taj način produžio vek trajanja proizvoda. Još važnije je da se konzervansom potrošač štiti od infekcija koje mogu nastati ako je proizvod kontaminiran.

U poslednje vreme raste broj potrošača koji sumnjaju u  proizvode sa konzervansima, misle da su štetni ili čak i opasni. Čest je zahtev za preservative free kozmetikom. Uporedo sa tim trendom, hemičari, inženjeri i farmaceuti koji se bave formulacijama tragaju za načinima da obezbede siguran proizvod i da udovolje zahtevima svojih klijenata.

Vrste konzervansa

Parabeni kao konzervansi su skoro sasvim proterani iz kozmetičke industrije iako metilparaben još uvek možete pronaći u mnogim lokalnim anesteticima koje dobijate na pr. kod zubara. Oni su veoma dobri u sprečavanju razvoja mikroorganizama i u relativno maloj koncentraciji obezbeđuju sigurnost proizvoda.

Direktna povezanost parabena sa kancerom dojke zapravo nikad nije dokazana, ali se ta sumnja kao požar raširila putem interneta i većina klijenata jednostavno ne želi proizvod sa parabenima. S druge strane leži njihova prava štetnost – oni su potencijalni alergeni i obuhvaćeni su standardnim alergen testovima u Evropi (tzv. patch kožni testovi).

Ako u sastavu (INCI) pronađete sledeće nazive znajte da su u pitanju kozervansi: imidazolidinyl urea, phenoxyethanol, ethylhexyl glycerin, DMDM hydrantoin, 2-bromo-2-nitro-propane-1,3-diol, Methylisothiasolinone, Benzalkonium chloride, Benzoic Acid, Methyl-Ethyl-Propyl-Butyl-paraben.

Konzervansi su tu da vas zaštite i po mišljenju većine stručnjaka nema mesta strahu od konzervansa.

U dokumentu iz 1976. godine, poznatijem kao Cosmetic Act piše: “Cosmetics are used for aesthetic reasons and should carry no helath risks to the consumer” dakle “kozmetički proizvod se koristi u estetske svrhe i ne sme da predstavlja rizik za zdravlje potrošača.”

U skladu sa ovim zakonom, svaki proizvođač dužan je da zaštiti proizvod od kontaminacije i propadanja (samog preparata ili njegovih sastojaka). Dužan je da spreči stvaranje toksina ili razvoja patogena (stafilokoka, pseudomonas,…)

idiva.com
Konzervansi su supstance koje se dodaju kozmetičkim proizvodima da bi se sprečila kontaminacija mikroorganizmima

Šta sve utiče na stabilnost emulzije?

Pored izbora adekvatnog sistema konzervansa i njegove upotrebe u dovoljnoj koncentraciji, a u zakonom dozvoljenom opsegu, na mikrobiološku stabilnost utiču i drugi faktori – vrsta emulzije tj. da li je pretežno uljana ili pretežno vodena. Ovde je važno naglasiti da vodena sredina pogoduje razvoju bakterija i gljivica. Veličina čestica vodene faze može biti toliko mala da je manja od prosečne veličine mikroorganizma i na taj način uskrati bakterijama i gljiviciama prostor za razvoj (fizički).

Ovo se postiže specifičnim i često skupim načinom proizvodnje. U toku procesa proizvodnje grejanjem vodene faze duže vremena na određenoj temperaturi može se obezbediti uništavanje određenog procenta spora mikroorganizama. Važno je i da se proizvodi zatvaraju kada su potpuno ohlađeni da bi se na taj način sprečilo stvaranje kondenza i u njemu odlične sredine za razvoj mikroorganizama.

Prosečna temperatura na kojoj se čuva i pH vrednost kreme, kao i vrsta pakovanja veoma utiču na razvoj mikroorganizama. Neki specifični sastojci povoljno utiču na konzerviranje, a to su alkohol etanol, EDTA, parfemi i neka eterična ulja, mlečna kiselina i njene soli.

Kozmetika potpuno bez konzervansa je veoma ograničena u svojim mogućnostima i efektima. Traje kratko kada se kutija otvori i često je veoma skupa.

Rastući zahtev za preparatima koji su bez konzervansa podstiče dalja istraživanja u pravcu pronalaska prirodnih odnosno prirodnijih načina za konzerviranje krema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online