Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.03.2015.
05:30
fashion.hr A

Ovi saveti za lepotu zapravo vam uništavaju kožu

Petak je, i tokom pripreme za izlazak primetili ste koloniju bubuljica koja je besramno izbila nasred vašeg čela. Očajnički trčite u kuhinju i izvlačite… Limun? Čajevac? Najagresivniju pastu za zube koju imate? Stanite i razmislite još jednom. Predstavljamo vam spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da stavljate na bubuljice.

progressivenutritional.com
Budite oprezni prilikom tretmana lica prirodnim sastojcima, nisu svi toliko dobri za vašu kožu

Pasta za zube. Istina, pasta za zube će sigurno isušiti bubuljicu, ali posledice koje ostavlja na koži su dalekosežne. Jeste li se ikada zapitali šta zapravo čini pastu za zube toliko efikasnom? Odgovor je vrlo jednostavan: snažni tenzidi koji adekvatno odstranjuju nečistoće i plak, i iritirajući ekstrakti poput nane i eukaliptusa koji imaju potencijal da doslovno spale kožu. Bubuljicu jednako dobro možete da isušite stavljanjem obloga od gline koje nemaju takav potencijal za iritaciju kože, a izvući će sve nečistoće na površinu i brže zaceliti kožu.

Limun. Verovatno ste čuli da limun sjajno izbeljuje kožu zbog kiseline koju sadrži, ali jeste li znali da limun isto tako iritira kožu, uzrokuje crvenilo i čini kožu izloženijom negativnom dejstvu sunčevih zraka? Svaki put kada limunom prelazite preko kože, zapravo rizikujete da crvene hiperpigmentacije od bubuljica usled sunčevog delovanja postanu smeđe i učine kožu izbeljenom i osetljivom.

Sirće. Jedan od najboljih prirodnih tonika za kožu je sirće, reći će vam bake. Ali, da li je to baš tako? Apsolutno ne: pH kože jeste blago kisela, i koži su zaista potrebni blago kiseli tonici, ali pH sirćeta je toliko nizak da gotovo može da se takmiči sa želudačnom kiselinom. Ako koristite sirće kao tonik, rizikujete da spalite kožu i njen hidrolipidni omotač, što će uzrokovati njeno pojačano mašćenje i upalne procese.

Eterično ulje čajevca. Nijedno eterično ulje nije dobro u nerazređenoj koncentraciji stavljati na kožu. Iako čajevac sam po sebi ima antibakterijska svojstva, i u vrlo niskim koncentracijama u kremama funkcioniše kao prva linija obrane za mnoga stanja kože, od bakterijskih do čak gljivičnih i virusnih dermatoloških oboljenja, sam eterični čajevac je preagresivan i kontraproduktivan na koži.

Mehanički pilinzi od sode bikarbone i soli. Mehanički pilinzi na bazi soli problematični su kod relativno tanke kože lica jer nepravilni kristali soli zapravo grebu kožu i na njoj izazivaju mikrotraume, čineći je slabijom i podložnom negativnim spoljašnjim faktorima, a sličan efekat se događa i tokom korišćenja sode bikarbone. Naime, njen pH uopšte ne odgovara našoj koži i dugoročno korišćenje može dovesti do slabljenja njene zaštitne funkcije. Umesto mehaničkih, koristite hemijske pilinge na bazi krema, gelova i maski koji će na mnogo blaži način omogućiti da se otarasite mrtvih ćelija kože.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online