Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.02.2015.
06:30
pozdravsuncu.com A

Rešite se dosadne, masne kose!

Imate problema s masnom kosom i isprobali ste sve moguće šampone i preparate kako bi suzbili njeno mašćenje, ali ništa ne pomaže? Verujte, niste jedini! Taj problem muči brojnu žensku, pa i mušku populaciju i nakon što izađe iz puberteta.

azzurohairdesign.com
I ružno izgleda i čudno miriše (da ne kažemo - smrdi!)

Postoje različite teorije zbog čega se kosa masti. Prema istraživanjima sprovedenima u SAD-u, mašćenje kose može prouzrokovati blaži ili jači hormonalni poremećaj, stres, kontracepcijske pilule, pa čak i često češljanje kose. Naime, s češljem ili četkom za kosu s kojim na neki način stružete po korenu kose, skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose.

Osim toga, za masnu kosu može biti krivo vlažno vreme, masna hrana, često prolaženje prstima kroz kosu, te razni preparati za kosu.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite šampon koji je namenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju. Isperite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Između pranja, kosu dirajte i češljajte što manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera kako bi vam upio višak masnoće ili sa šamponom u spreju.

I frizura je važna

Verovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može uticati na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa rezana u više slojeva, daje utisak punije kose i iako će vam biti masna neće tako izgledati. Izbegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Pomerite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, složite ju u rep.

 Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrčice će vam pomoći da kosa ne bude slijepljena pa  se neće toliko mastiti.

Domaći recepti

1. Uzmite sapun na prirodnoj bazi, isecite ga na komadiće i preko noći ostavite u vodi. Zgnječite da ujutro i ocedite. U sapun pomešajte puder na bazi biljke acacia concinna i operite kosu.

2. Možete prokuvati dve šake sveže mente u tri decilitara vode i to 20 minuta. Nakon toga, odstranite ostatke lišća iz mente tako da tečnost procedite, a nju ohlađenu pomešajte sa šamponom.

4. Ukoliko ne želite upotrebljavati regenerator, upotrebite limunov sok.

5. Ako želite prirodni losion za kosu u čašu vode umešajte dve kašičice sladnog sirćeta i malo soli. Stavite smesu na koren kose, pustite da stoji sat vremena i isperite u mlakoj vodi, očešljajte i osušite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online