Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.03.2014.
08:00
tportal.hr A

Ako želite ravan stomak zaboravite ove namirnice

Primetili ste da vam se nakon nekih obroka naduje stomak? Stoga dobro razmislite pre nego što sledeći put posegnete za ovim namirnicama.

Hoćete vitak i ravan stoma, onda ne umereno konzumirajte navedene namirnice
 

A evo i koje namirnice će vas najviše naduti:


Rafinisane žitarice - Uobičajeni primeri rafinisanih žitarica su beli piranač, beli helb i bela testenina. Za razliku od celih žitarica (smeđih), rafinisane žitarice su modifikovane i mogu drastično da povećaju šanse za gojaznost.

Punomasno mleko ima dosta kalorija

Punomasno mleko - Većina ljudi zabrinuta je za svoj izgled i zdravlje pa izbegava punomasno mleko zbog relativno visokog procenta masti. Ali manje su svesni toga da i mleko sa 2 odsto masti isto tako ima veliki procenat kalorija i masnoća koje se takođe mogu nataložiti u struku. Ukoliko želite ravan stomak, najbolje je piti bezmasno mleko ili ono sa 1 odsto masti.

Bilo koja hrana koja sadrži transmasne kiseline - Pre kupovine bilo kojeg proizvoda dobro pogledajte deklaraciju i uverite se da ne sadrži transmasne kiseline ili hidrogenizovanu mast. Šokantno je da manje od grama transmasti može imati negativan uticaj na zdravlje. Osim toga, brojne su studije pokazale da transmasti znatno utiču na sakupljanje masnoće oko područja stomaka. Transmasne kiseline stvaraju se i tokom drugih procesa, kao što je prženje.

Prerađeno meso - Ukoliko volite prerađeno meso poput kobasica i salama, mogli biste da dobijete fine naslage na stomaku. Naime prerađeno meso sadrži mnogo kalorija, ali i zasićenih masti, objavljeno je neki dan u New England Journal of Medicine. Zanimljivo je kako je upravo ovakvo meso među 12 najvećih uzročnika prekomerne težine. Radije birajte sveže i laganije meso poput pilećih i ćurećih prsa.

Hamburgeri su "smrt" za vitku liniju

Brza hrana - Ukoliko volite brzu hranu, čizburgere, hamburgere, picu, krofne i pomfrit, razmislite dva puta. Cena koju plaća vaša vitka linija je visoka. Osim toga, brza hrana obično se prži u dubokom ulju, što će uticati na vašu kilažu, ali uticaće loše i na vaš kardiovaskularni sistem.

Mafini za doručak - Ukoliko na putu za posao odlučite da kupite mafine uz jutarnju kafu, možda ste izbegli gori scenario - krofne, ali još uvek ne jedete zdravo. Mafini sadrže oko 500 kalorija i to je više od pola preporučene dnevne doze šećera.

Sokovi - Ukoliko volite sokove, nažalost rezultat su masnoće na stomaku. Naime sokovi sadrže prazne kalorije poput šećera koji podiže nivo šećera u krvi i koji vas goji, posebno na području stomaka. Osim toga, studije su pokazale da veštački zaslađivači smanjuju sposobnost tela da prepozna sitost, što vodi ka prejedanju i prekomernom uživanju u hrani.

Sir ima visok procenat zasićenih masti

Sir - Iako je sir dobar izvor kalcijuma koji je odličan za kosti, nažalost ima visok procenat zasićenih masti. Možda vam se čini da jedete uravnoteženo, ali teški sirevi sadrže čak oko pola dozvoljenog dnevnog unosa masnoća.

Čips - Čips ima razne ukuse, a u njemu se obično uživa uz omiljenu seriju ili utakmice. Ali stomak na kraju neće biti zahvalan zbog ove poslastice jer ona sadrži transmasne kiseline i bogata je kalorijama. Čips je poguban za vitku liniju.

Alkohol - Bilo da volite da popijete flašu piva, bilo koktel, gotovo sva alkoholna pića pogubna su za vitak struk. Alkohol naime odmah sagoreva i smanjuje mogućnost organizma da preradi masnoće. Osim toga, sadrži puno praznih kalorija sa malo nutritivne vrednosti.

So - Iako zbog soli nećete doslovno nabaciti kilogram viška, ona izaziva osećaj nadutosti i zbog nje izgledate kao da imate velik stomak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online