Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2013.
08:00
Pressonline, Dormeo A

Kako da se rešite celulita?

Celulit nastaje kao posledica nakupljanja masnoće i viška vode, zarobljenih u vezivnom tkivu neposredno ispod kože, koncentrisanih na osetljivim regijama kao što su zadnjica, butine i stomak. Problem je nešto izraženiji kod žena i predstavlja pre svega estetsku nelagodnost zbog formiranih oteklina i kvrga koje koži daju izgled ”pomorandžine kore”.

Ah ta "pomorandžina kora"

Gotovo 90% žena ima celulit, što znači da od njega nisu pošteđene ni mršave osobe, a pretpostavlja se da pored naslednih faktora, hormoni igraju veoma važnu ulogu u njegovom formiranju, posebno estrogen, ali i insulin, kateholamin, adrenalin, tiroidni hormoni i prolaktin. Nastanak ”pomorandžine kore” uzrokuju i slaba krvna i limfna cirkulacija, način ishrane (previše masti i soli), masno tkivo, nedostatak fizičke aktivnosti, nošenje uzane odeće i stres.

Ukoliko imate problema sa  "pomorandžinom korom", evo nekoliiko prirodnih saveta kako da izađete na kraj sa ovom "ženskom" mukom.

1. Ishrana

Limun hrani kožu

Vodite računa o ishrani, jer ona ima dosta uticaja na izgled kože. Trebalo bi da izbegavate proizvode od belog brašna, slatkiše, sokove sa šećerom i gazirana pića. Takođe, koristite što manje so u ishrani. Jedite što više voća, povrća, vitamina i minerala, jer oni hrane kožu i čine je fleksibilnijom. Vitamin C je poznat kao glavni neprijatelj masnoća, ubrzava njihovo razlaganje i metabolizam. Sa ovakvim promenama u načinu ishrane, Vaša koža će odisati zdravljem, i izgledati lepo, negovano i sveže.

2. Dosta tečnosti

Kako biste imali lepu i zategnutu kožu, važno je da pijete dovoljno tečnosti – na ovaj način, telo će se osloboditi toksina. Idealno bi bilo da pijete vodu (eventualno sa dodatkom limunovog soka), kao i nezaslađene čajeve. Zeleni čaj ubrzava sagorevanje masti i pomaže da koža izgleda lepo i negovano.

3. Esencijalna ulja protiv stresa

Esencijalna ulja eliminišu stres i deluju opuštajuće, što se odmah odražava i na kožu. Ulje lavande se preporučuje jer istovremeno smiruje, opušta i pomaže u eliminaciji celulita. Koristite ga za kupanje.

4. Piling za cirkulaciju

Naročito koristan leti, istovremena je i sjajna masaža. Pilingom ćete ubrzati cirkulaciju krvi, a samim tim že i koža postati mekša i lepša.

Vežbanje do zategnute kože

5. Vežbanje

Vežbanje deluje okrepljujuće i umirujuće na kože. Znojeći se, telo se oslobađa toksina.

6. Efekat tuširanja

Istuširajte se mlakom vodom, što će ujedno podstaći i ubrzati cirkulaciju, što je sjajan način da se izborite sa celulitom.

7. San za lepotu

Vodite računa da uvek dovoljno naspavate posle napornog i isrpljujućeg dana. Nedostatak sna i umor ostavljaju znake na Vašoj koži. San i odmor su ključni za zdravu i lepu kožu.

8. Hranljive kreme i losioni

Hranljive kreme bi trebalo da sadrže što više antioksidanasa. Koristite proizvode bogate vitaminima A, C i E,zatim one koji sadže cink, voćne enzime, ginko, ekstrat semena grožđa, shea buter, koenzim Q10, maslinovo ulje, selen, zeleni i beli čaj…

Idite redovno na masažu

9. Redovna masaža

Redovna masaža vredi mnogo više od bilo koje anticelulit kreme i doprinosi mnogo boljem izgledu Vaše kože. Na problematičnim delovima koristite mleko za telo i masirajte kružnim pokretima. Za masažu možete koristiti i piling ili rukavicu za masažu.

10. Rešite se toksina

Ukoliko Vam mogućnosti dozvoljavaju, otiđite u saunu jednom nedeljno. Boravak u sauni povoljno deluje na celo telo, oslobađa stresa i toksina putem znojenja.

11. Ne zaboravite na pravilno držanje

Loše držanje tela blokira protok limfe i stvara se celulit. Uzpravilno držanje, Vaše butine će postati zategnute i ostati takve, a ujedno će se poboljšati i izgled celog tela.

 

12. Zategnite se uz pomoć prirode

Maslačak pomaže telu da eliminiše bakterije, podstiče varenje i doprinosi izbacivanju toksina iz organizma. Koristite ga u salati ili pijte kao čaj.

Bršljan: Birajte mlado lišće, operite, osušite i iseckajte na male komade. Stavite ih u čašu i prelijte maslinovim uljem. Ostavite da odstoji oko 2 nedelje, a zatim procedite tečnost kroz gazu. Tečnost koju ste dobili pomešajte sa običnom kremom i koristite je za masažu problematičnih delova nakon tuširanja.

Lubenica dobra za uklanjanje celulita

Jedite lubenice, jer se tako izbacuje voda iz organizma, a samim tim smanjuje i celulit. Jedite jabuke i mlečne proizvode, poput običnog jogurta, s obzirom da karnitin u jogurtu i pektin u jabukama ubrzavaju razlaganje masti. Karnitin možete pronaći i u crvenom mesu, orasima, bundevi, semenkama suncokreta i susama, grašku, pasulju, artičokama, asparagusu, brokoliju, breskvama, bananama, pirinču...

Sjajan izvor pektina su i šljive i citrusi.Sok od limuna ubrzava proizvodnju kolagena koji daje čvrstinu i elastičnost koži. Takođe, preporučuje se i svež ananas koji sadrži enzim bromelin, jer on podstiče varenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online